NOVA PRAVILA NA GRANICI: Oprez! Evo koju sve robu MORATE DA PRIJAVITE!

Ukoliko putnici nisu sigurni da li imaju nešto da prijave, svakako bi trebalo da se jave u crveni kontrolni prolaz, jer tamo mogu da dobiju informaciju da li nešto podleže carinjenju i prijavljivanju ili ne

  • 28

Uprava carina predstavila je danas brošuru džepnog izdanja za putnike koji dolaze ili odlaze iz Srbije, sa ciljem da se oni što brže i jednostavnije informišu o tome koja su im prava i obaveze prilikom izlaska, odnosno ulaska u zemlju.

Brošuru je predstavljena u saradnji i sa Turističkom organizacijom Srbije, Aerodromom "Nikola Tesla" i kompanijom "Er Srbija", a svima koji su zainteresovani dostupna je na aerodromu.

SLAO DROGU "ROĐAKU" U AMERICI? Carinici otkrili 618 tableta u OMOTU CD-a! (FOTO)

Andrija Raičević iz Uprave carina rekao je da je informator za putnike koncipiran tako da oni mogu da dobiju sve informacije o tome šta je neophodno da prijavljuju prilikom ulaska ili izlaska iz zemlje.

Foto-ilustracija: Tanjug/Aleksandar Ćirić Foto-ilustracija: Tanjug/Aleksandar Ćirić

- Ukoliko putnici nisu sigurni da li imaju nešto da prijave, svakako bi trebalo da se jave u crveni kontrolni prolaz, jer tamo mogu da dobiju informaciju da li nešto podlaže carinjenju i prijavljivanju ili ne - rekao je on novinarima na beogradskom aerodromu.

Carinici na Gradini pronašli 120.000 evra - U TERMOSU! (FOTO)

Navodeći primere iz brošure, Raičević je naveo da je jedna od obaveza putnika da prijave novac koji prenose preko granice u bilo kom smeru, ako je iznos veći od 10.000 evra.

- Putnici imaju obavezu da prijave više od 10.000 evra. Unos novca u zemlju nije ograničen, ali mora da se prijavi, da bi kasnije moglo da se iznese više od tog iznosa. Novac je, naime, ograničen pri izlasku iz Srbije, i samo ako imaju potvrdu da su više od uneli od 10.000 evra, toliko mogu i da iznesu - objasnio je on.

Foto: Tanjug/MUP Foto: Tanjug/MUP

Raičević je naveo da je jedna od obaveza putnika, a što je u informatoru navedeno, i da prijave tehničnu robu kupljenu u inostranstvu, jer ta roba, kupljena u inostranstvu podleže plaćanju carine.

Carinici pronašli 135.000 evra kod Turaka na Batrovcima

Prema njegovim rečima, brošura u kojoj su navedeni i drugi primeri koji bi mogli da otklone nedoumice putnika, dostupna je na graničnom prelazu, na čeking šalteru, a biće dostupna i na portalu Uprave carina.

Vesna Radisavljević iz Turističke organizacije Srbije, istakla je dobru saradnju TOS-a i Uprave carina, ističući da je reč o "prirodnim partnerima koji zajedno dočekuju goste i turiste".

ALBANCI KRIJUMČARILI 63 KILA MARIHUANE: Drogu krili u nameštaju koji su prevozili (VIDEO)

- Brošura sadrži važne servisne informacije koje su bitne za turističku ponudu Srbije. Ovaj vodič će se naći i sa drugim našim katalozima kojim turistima približavamo turističku ponudu Srbije - rekla je Radosavljević.

Srpski carinici sprečili ŠVERC 20.000 cigareta u putničkom autobusu! (FOTO)

Rukovodilac Sektora putničkog prihvata i otpreme Aerodroma "Nikola Tesla", Ksenija Kovačević izjavila je da Aerodrom sa zadovoljstvom podržava ovu inicijativu Uprave carina i dodala da ove godine očekuju i veći broj putnika nego prethodne.

ZLOUPOTREBILI POLOŽAJ: Suspendovana trojica kosovskih carinika

- Beogradski aerodrom je u 2015. imao 4,77 miliona putnika, a u ovoj godini očekujemo oko pet miliona putnika - rekla je ona.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • rus

    27. april 2016 | 18:16

    i......koju robu moramo prijaviti osim novca.....?

  • Chicago

    27. april 2016 | 17:47

    Kosa mi se dize na glavi kad spomenete carinu na aerodromu,zbog tih carinika mi se NE dolazi u Srbiji,tolok su bahati i bezobrazni da nemam reci.Tri cetri puta godisnje dolazim u Srbiji i uvek mi se zgadi njihovo matretiranje,takve neprijatnosti nigde nisam doziveo kao sto dozivljam na aerodromu od strane istih.To mozete da pitate svakog go zivi u USA svi ce vam reci isto

  • Ratko

    27. april 2016 | 18:56

    Dalí ce carina da nas sprovede do kuce ako prijavimo novac koji unosimo ili ce bande da nas opljackaju prvom prilikom dok ne stignemo kuci?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA