Svaki put kad kažete da ste "stavili glavu u torbu" citirate jednog VELIKOG srpskog državnika (FOTO)

Ključni događaj koji je doveo do nastanka ove čuvene fraze koja se u srpskom narodu često koristi kako bi opisala stanje u kojem je neko u smrtnoj opasnosti, odigrao se na Sretenje 1815. godine kada su Turci odrubili glavu velikom Stanoju Glavašu

  • 11

Borba srpskog naroda za slobodu koja se zahuktala početkom 19. veka (iako je trajala od 15. veka u kontinuitetu, sa većim ili manjim intenzitetom) imala je za posledicu stravične ljudske žrtve sa naše strane.

VATIKAN JE VAVILONSKA BLUDNICA: Ovo je najluđa teorija zavere, a neki i dalje u nju veruju (FOTO)

Do toga je posebno došlo nakon sloma Prvog srpskog ustanka 1813. godine, do koga je opet sa svoje strane došlo nakon što su Rusi sklopili sa Turcima sporazum zbog Napoleonove invazije.

Po tom sporazumu, Bukureštanskom miru, mi bismo imali autonomiju ali bi Turci ipak vladali, što je za srpski narod bila izdaja i nešto neprihvatljivo, jer bi to značilo da su sve žrtve do tada podnesene, od one na Mišaru do one na Čegru, bile bačene u vodu.

Naučnici nas upozoravaju da čovečanstvo može da se ugasi za 100 godina!

Uglavnom, Rusi su povukli svoje trupe sa ratišta u Vlaškoj i Moldaviji a Srbiju - hteli, ne hteli - ostavili na milost i nemilost svoj osmanlijskoj sili. Zbog toga Ruse objektivno ne možemo da krivimo, jer niko normalan tuđe interese ne stavlja ispred svojih, osim nas kad pričamo o Rusima.

Boj na Mišaru. Foto: Wikipedia/Afanasij Šeloumov Boj na Mišaru. Foto: Wikipedia/Afanasij Šeloumov

Uglavnom, usledile su dve teške godine tokom kojih su Turci i njihove pomoćne jedinice izvršile genocid nad Srbima u Šumadiji.

Oktobra 1814. izbila je Hadži-Prodanova buna koja je u krvi ugušena, a u čijem su gušenju učestvovale čak i neke vojvode iz Prvog srpskog ustanka (čak i Miloš Obrenović), jer je izbila u pogrešnom godišnjem dobu i "bez pristanka prvih vođa u narodu, i bez ikakve spreme; izložila je cele krajeve zverskoj osveti turskoj, okvasila je kolje mučeničkom srpskom krvlju".

Ali, već 24. aprila naredne 1815. godine dignut je Drugi srpski ustanak, u Takovu, zbog čega je kod Srba poznat i kao Takovski ustanak.

Takovski ustanak. Primetite kako svi drže tri odvojena prsta u vazduhu, tako da je priča o tome kako je to "ustaški" pozdrav besmislena. Foto: Wikipedia / Zoupan Takovski ustanak. Primetite kako svi drže tri odvojena prsta u vazduhu, tako da je priča o tome kako je to "ustaški" pozdrav i kako bi mi trebalo da dižemo tri spojena prsta jednostavno besmislena. Foto: Wikipedia / Zoupan

Miloš Obrenović je pozvao narod da ga sledi, potom se vratio sa njima u selo Crnuće, ušao u svoj vajat, obukao svečano vojvodsko odelo, predao barjak barjaktaru da ga pobode na mestu gde se će okupljati ustanici i dao jednu od naslavnijih izjava u istoriji Srba u poslednja dva stoleća:

- Evo mene, eto vas. Rat Turcima!

Samo par meseci ranije, na Sretenje u februaru, Turci su odrubili glavu Stanoju Glavašu i iskasapili mu telo.

Stanoje Glavaš. Foto: Wikipedia / Tajra Stanoje Glavaš. Foto: Wikipedia / Tajra

Ne bi li "urazumili" Miloša da ne diže novu bunu, pokazali su mu torbu u kojoj je bila Stanojeva herojska glava, uz upozorenje da je njegova sledeća ako ne bude "pametan".

Miloš je tada izgovorio nešto što Srbi stalno ponavljaju, a da toga nisu ni svesni.

Rekao je: "Ja sam svoju glavu odavno metnuo u torbu, i već nekoliko vremena tuđu na svojemu ramenu nosim".

Tako je, dakle nastao taj izraz koji se prečesto može čuti kada se želi da naglasi da neko mnogo, životno rizikuje, da je u smrtnoj opasnosti.

(O. Š.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aham

    1. maj 2016 | 00:52

    Bravo.

  • Kiki

    1. maj 2016 | 01:43

    Svaka cast na poucnom tekstu a i sebi jer citam ,a i kupujem najbolje srpske dnevne novine Hvala A daj boze da i rusofili izvuku neki zakljucak i da pocnu da vole svoju SRBIJU

  • Kiki

    1. maj 2016 | 01:23

    Au propao prvi srpski ustanak zbog dogovora rusa i turaka Pa kako pa rusi su nam braca haha E sto mi je milo jer ja stalno pisem komentare protiv te zgadije vase brace dok ih ja volim kao lanjski sneg Ajde rusofili retardi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA