Jak zemljotres pogodio Okeaniju, očekuje se još potresa, preti opasnost od cunamija!

Istočna obala Australije je jedan od seizmički najaktivnijih delova sveta, zbog visoke stope konvergentnosti između Australije i Pacifika

  • 0

Zemljotres jačine 7,3 stepena Rihterove skale pogodio je mesto Lakatoro u Vanuatu (Okeanija). Izdato je i upozorenje na cunami. Jačina potresa nalazila se na dubini od 10 kilometara, saopštio je Američki geološki zavod, prenosi AFP.

SPREMA SE APOKALIPSA, UGROŽENI SU ŽIVOTI MILIONA LJUDI: Bašar Al Asad kreće u finalnu bitku za slobodu!

Istočna obala Australije je jedan od seizmički najaktivnijih delova sveta, zbog visoke stope konvergentnosti između Australije i Pacifika.

U regionu oko Novog Zelanda, od 1900. blizu Novog Zelanda je registrovano 15 zemljotresa preko 7.5 magnitude na Rihterovoj skali. Njih devet, a četiri najjača od ovih, su se dogodili kod Makvajer Grebena, uključujući i najveći koji je bio 8.2 magnitude 1989 i 2004 kada je bio jačine 8.1 koji se dogodio 200 km dalje.

Najveći zemljotres koji je registrovan do sada u Novom Zelandu bio je 1931. godine je odneo 256 života i bio je jačine 7.8.

- Opasni plimni talasi od ovog potresa mogući su u opsegu od 300 kilometara od epicentra duž obale Vanuatua - saopštio je NTWC.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA