BALKANSKI HABL OD MILION EVRA STIGAO U SRBIJU: Sa najvećeg teleskopa videće se do sada NEVIĐENE STVARI! (FOTO)

- Ovaj teleskop u potpunosti biće robotizovan i sa svake tačke zemljine kugle moći će da se njime posmatra nebo. Ono što će se videti sa Vidojevice neće moći ni sa jedne druge tačke u Srbiji - kaže dr Đurašević

  • 7

Najsavremeniji teleskop prečnika 1,4 metara stigao je u astronomsku stanicu na planini Vidojevici i on je najveći teleskop na zapadnom Balkanu! Košta milion evra, a novac za njega obezbedila je Evropska komisija za istraživanja i inicijativu (FP7 ). Smestiće se u montažni objekat koji je privremeno postavljen, a početkom juna zvanično bi trebalo da se otvori.

OVE NEDELJE GLEDAJTE U NEBO: Evo šta treba da uradite kako biste videli nešto što se stvaralo 10 godina! (VIDEO)

Direktor beogradske Opservatorije dr Gojko Đurašević kaže da je ovo epohalni trenuta za Prokuplje i Srbiju.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Ovaj teleskop u potpunosti biće robotizovan i sa svake tačke zemljine kugle moći će da se njime posmatra nebo. Ono što će se videti sa Vidojevice neće moći ni sa jedne druge tačke u Srbiji. Godinama radimo na ovome i konačno smo, i pored mnogo prepreka uspeli da ga postavimo. Oprema je izuzetno vredna, a kako nam nadležno ministrasrstvo nije obezbedilo novac za pravi paviljon, očekujemo da se to uradi u narednom periodu- kaže dr Đurašević.

DA LI JE OVO NAJJEZIVIJA POJAVA? Pogledajte snimak svemira koji se SMEJE (VIDEO)

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Ispitivanje neba nad Srbijom i pronalaženje nove lokacije za astronomsku stanicu počelo je još 70-tih godina prošlog veka. Nakon decenijskog istraživanja utvrđeno je da je najbolji pogled sa Vidojevice, pa je na 1. 105 metara nadmorkse visine ranije napravljena kupola u kojoj je 2011. godine postavljen manji teleskop. Od taga se određena posmatranja obavljaju na nebu, a poslednjih godina traju pripreme za ovaj novi teleskop. Sada je potrebno još 250. 000 evra za pravi paviljon, a do sada je u propratni objekat i prvu kupolu uloženo 400. 000 evra.

Najveći problem je put, koji je u poslednjh 2,5 kilometara gotovo nemoguće proći, te je u Prokuplju teleskop premešten u kamion privatne firme koja ga je besplatno dovezla do odredišta, odnosno prevezla ga poslednjih 30 kilometara.

(B. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Petar

    29. april 2016 | 12:47

    Iza ovoga se krije dosta neozbiljnosti. Pre svega put u duzini od 2,5km, ali i domar koji je porimljen u radni odnos u 68 godini zivota. Apsurd je u tome sto covek koji treba da bude glavni logoisticar objekta, neume da zameni ni sijalicu.

  • Vladimir75

    29. april 2016 | 13:18

    Hoce li se videti i koliko kradu

  • Maculjak

    29. april 2016 | 11:58

    Super

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA