Povećanje temperature pozitivno utiče na hronične bolesnike

Portparol Hitne pomoći Nada Macura kaže da kolebanja temperature ne bi trebalo da izazovu veće zdravstvene probleme, samo je potrebno prikladno se obući, hraniti zdravo i uzimati određenu terapiju

  • 0

Temperature variraju poslednjih dana, a najniža dnevna temperatura izmerena početkom ove nedelje je 8 stepeni celzijusove skale. Za vikend meterolozi najavljuju sunčano vreme i skok temperature i do 30 stepeni.  Kolebanja temperature mogu ugroziti hronične bolesnike, astmatičare i one sa povišenim krvnim pritiskom.

Sunčano vreme utiče na poboljšanje opšteg zdravstvenog stanja, tako da najavljene temperature mogu samo doprineti boljem osećaju hroničnih bolesnika i meteropata, tvrdi portparol Hitne pomoći, Nada Macura.

- Lakše se podnosi rast temperature nego pad. Kada je napolju sunčano ljudi su aktivniji, više šetaju. Idealno bi bilo kada bi vreme ostalo na 25 stepeni, sa vlažnošću vazduha ispod 50 procenata -  kaže Macura.

U danima kada temperatura pada, treba se prikladno obući, uzimati adekvatnu terapiju, budući da kolebanje temperature može uzrokovati širenje perifernih krvnih sudova, a samim tim i snižavanje krvnog pritiska.

- Preporučujem svim građanima, ako nisu sigurni da li da uzmu lek ili ne i koja doza je potrebna, da se o tome informišu i posavetuju u Hitnoj pomoći. Takođe, ishrana je jako važna i najbolje je hraniti se sezonski. Pijace su sada pune svežeg voća i povrća koji, osim što deluju na zdravlje, imaju i pozitivan učinak na raspoloženje - rekla je Macura, i dodala da se kaloričnija ishrana preporučuje jedino za mlađe, koji su u razvoju.

(Lj.V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA