Lukšić skraćuje himnu, a trobojku pozlaćuje

U zamenu da opozicija u parlamentu da neophodnu dvotrećinsku podršku ustavnim promenama u oblasti pravosuđa, crnogorski premijer spreman na krupne promene

  • 0

Crnogorski premijer Igor Lukšić predložio je opozicionim liderima uvođenje trobojke kao predsedničke zastave i intoniranje prve dve strofe crnogorske himne u svečanim prilikama, u zamenu da opozicija u parlamentu da neophodnu dvotrećinsku podršku ustavnim promenama u oblasti pravosuđa.

Nova srpska demokratija (NOVA) i Pokret za promene (PZP) odmah su odbile ovu ponudu, dok najjača opoziciona stranka Socijalistička narodna partija (SNP) još nije saopštila stav o ponudi Lukšića.

Pored uvođenje trobojke, sa aplikacijom državnog grba, kao predsedničke zastave i skraćenja ili izmene poskednja dva stiha himne, Lukšić je predložio i usvajanje zakona o upotrebi službenog jezika i jezika u službenoj upotrebi.

Lukšić je u predlogu sporazuma naveo da bi se njegovim potpisivanjem stvorili uslovi za prevazilaženje svih vrsta podela u Crnoj Gori u korist njene evropske budućnosti.

Glavni zahtevi opozicije su da srpski jezik dobije status službenog, vraćanje trobojke kao jedne od državnih zastava, skraćenje himne, opšti reizbor sudija, kao i nezastarevanje krivičnih dela iz oblasti organizovanog kriminala i korupcije.

- Ponudu da se pitanja srpskog jezika, statusa srpskog naroda, narodne zastave i čišćenja himne od stihova ratnog zločinca budu rešena isključivo na nivou zakona odbijamo kao nepristojnu i uvredljivu - rekao je zamenik predsednika NOVE Goran Danilović.

- Iznenađeni smo inovativnošću predloga po kojem bi narodna trobojka trebalo da bude opšivena žutim obrubom i zakićena crnogorskim grbom. Takva četvorobojka nije nikada postojala u crnogorskoj istoriji - kaže Danilović.

(D. Z. / Tanjug)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA