PUTIN ĆE USKORO PASTI S VLASTI? Zvaničnici predviđaju kako će njegov kraj izgledati!

Da li možete uopšte da zamislite da se neko u Rusiji ne slaže sa režimom Vladimira Putina?

  • 63

Prema rečima Nikolaja Petrova, gostujućeg saradnika Evropskog saveta za spoljne poslove, vlast u Rusiji se nalazi u krizi, a režim koji sprovodi Vladimir Putin bi mogao da padne u narednih nekoliko godina.

Kako je Biznis insajder objavio, postoje tri moguća scenarija za slom Vladimira Putina.

1. PUTIN USPEVA DA POPRAVI ODNOSE SA ZAPADOM I UNAPREDI EKONOMIJU

Ovo bi mogao da bude najpovoljniji scenarijo, prema kojem bi lider Rusije uspeo da popravi odnose sa Zapadom zbog svoje uloge u konfliktima u Siriji i Ukrajini. Takođe bi mogao da postavi nekog liberalnog političara na visoku poziciju kako bi pokazao da je ozbiljan u nameri da sprovede reforme.

Ovakav gest bi poslao pozitivan signal Zapadu, dok bi u isto vreme bio i pomak u obnavljanju ravnoteže izmežu liberala i sadašnjih, ali i bivših članova bezbednosnog establišmenta.

Prema Petrovu, ovo bi dovelo do toga da Putin može da smanji antizapadnu retoriku, ali da u isto vreme može i da dobije meč sa Zapadom i obnovi snagu Rusije. Ukoliko se ovo dogodi, to bi odložilo trenutne probleme u Rusiji, i sačuvalo bi režim u Moskvi od trenutnog loma, ali bi to bio samo jedan u nizu kritičnih reformi koje bi Kremlj morao da sprovede.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

2. ZAMENA PUTINA

Drugi scenario govori o tome da bi Putin trebalo da bude zamenjen mlađim naslednikom. Ovo bi trebalo da popravi ogroman dizbalans u Rusiji kako bi se s jedne strane redukovala moć predsednika dok bi se s druge strane podigla moć ruskih institucija.

Petrov ističe da bi i Putinova zamena nosila sa sobom mnogobrojne poteškoće s obzirom da bi osnovni temelji društva morali da budu ponovo izgrađeni.

- Relativno mirnu promenu vlasti posle smrti Staljina nije moguće ponoviti jer nedostaju pojedine institucije, poput Komunističke partije, koje bi držale zemlju na okupu. Putinov najuži krug ljudi bi izgubio poziciju moći njegovim odlaskom s vlasti - rekao je Petrov.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

Ipak, ovaj scenario bi samo kupio vreme Rusije i novi lider bi morao da se suoči sa svim problemi sa kojima se Putin danas suočava.

3. PROMENA REŽIMA

Po ovom scenariju, različiti centri moći u Rusiji, kao na primer kompanije koje vode oligarsi, državne agencije i regionalne sile poput Čečenije mogli bi da postnaus amostalni centri moći.

U tom slučaju, Ruska federacija bi postala nacija u kojoj se lokalni centri moći takmiče za centralnu vlast.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • marianovich.zoran@qmail.com

    2. maj 2016 | 21:59

    а то би ви хтели бандо покварена.е па нече мочи.

  • Nikolas

    2. maj 2016 | 22:33

    A KAD SE PROBUDILI OVI DUSEBRIZNKCI SA ZAPADA MOKRI I UPISANI- IDITE BRE I PROMENITE PELENE!!!! PUTIN JE CAR RUSIJE I CELOG SLOBODNOG SVETA KOJI NEZELI DA ZIVI POD AMERISKIM ROPSTVOM - FUK JENKI!!!

  • Dr. za rock and roll

    2. maj 2016 | 21:58

    Oce evo sve trci.... Ko je uradio istrazivanje, CNN???? Olos !!! Long live Putin , ortodox car!!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA