IVAN IZ RIPNJA JE IZMISLIO VAKUUM KOVČEG: A ovo je njegova posebna MOĆ! (FOTO)

Izum je višestruko koristan jer usporava proces raspadanja umrlog pre nego što bude sahranjen

  • 19

Od kada je registrovan prvi patent u zemlji 1909. godine, kroz gotovo čitav vek od tada, pojavilo se mnogo izuma, ali mi naš serijal nastavljamo samo sa odabranima. Kako navode: "u skladu sa problemima i potrebama savremenog života, a po principu vakumskih posuda za hranu", pre osam godina, osmišljen je vakuum kovčeg. Osmislio ga je Ivan Šutilo iz Ripnja kako bi telo pokojnika što duže sačuvao od raspadanja.

Da, nećete verovati, ali ima onih koji i na to misle, pa ništa ne prepuštaju slučaju.

BEZ NJEGA BI NAŠA ISTORIJA BILA SASVIM DRUGAČIJA: Ne možete da pretpostavite koji je PRVI SRPSKI PATENT! (FOTO)

Vakuum kovčeg za pokojnike konstruisan je tako što je ventil za vakumiranje pričvršćen na otvoru sa zadnje strane sanduka, a na žljebu sa gornje strane sanduka fiksirana je dihting guma na koju naleže poklopac. U procesu vakumiranja, sanduk i poklopac se priljubljuju jer ih međusobno privlači vakuum, a dihtung guma obezbeđuje hermetičku zatvorenost na sastavu između sanduka i poklopca.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Ponuđeni izum rešava niz nedostataka postojećih kovega, odnosno ovakvim vakumskim kovčegom bi postojala bezvazdušna barijera između pokojnika u kovčegu i spoljne sredine, stoji u patentnom spisu Zavoda za intelektualnu svojinu Beograd. Sve ovo je, piše, višestruko korisno jer usporava proces raspadanja umrlog pre nego što bude sahranjen.

O OVOM SRBINU PRIČA CELA EVROPA: Napravio LAMPU, koja će promeniti SVET! (FOTO)

Ovaj izum u pogledu tehničko tehnološke izvodljivosti nije nikakav novitet već predstavlja primer kako se dostignuća iz drugih oblasti tehnike mogu primeniti u proizvodnji pogrebne opreme, donoseći niz prednosti. Kovčeg je modifikovana verzija postojećih sanduka u skladu sa problemima i potrebama savremenog života. U spisima još stoji da bi kovčeg funkcionisao po principu vakumskih posuda za hranu.

Kovčeg se pravi od plastične mase, koja se može bojiti po potrebi, a obezbeđuje dugo trajanje tela pokojnika jer je iz njega izvučen sav vazduh. Za njegovu izradu ne koristi se drvo, njegovo oblikovanje je jednostavno i ima visok nivo ekološke zaštite.

UPOZNAJTE SRPSKOG GENIJA MATIJU (23): Iz OSVETE stvorio UREĐAJ koji će PROMENITI SVET! (FOTO)

Nema šta, pronalazač je na sve mislio.

(Slađana Vasić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Grobar

    8. maj 2016 | 10:00

    Dok ne naprave sanduk koji ozivljava mrtve,nista nisu uradili. :-D

  • Djole

    8. maj 2016 | 09:41

    Glupostima nikad kraja, poenta je da tijelo u zemlji istrune a ne da se od truljenja zastiti ! Neka sahrani ovaj ko je ovo izumio mamu i tatu u plasticnu kantu!

  • Vladimir

    8. maj 2016 | 09:44

    U cemu je fazon? Treba da svi budemo Lenjin!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA