KOORDINISANI NAPAD NA PRAVOSLAVNE CRKVE JE VRLO MOGUĆ: Amerikanci istražuju jesu li požari slučajnost (VIDEO)

"Njujork post" prenosi da nije isključena mogućnost da je reč o koordinisanim napadima na pravoslavnu veru kada se radi o požarima u pravoslavnim crkvama, a poziva se na neimenovane izvore

  • 2

Šefovi Zvanične vatrogasne službe grada Njujorka (FDNY) istražuju o tome da li je požar koji je progutao Sabornu Crkvu Svetog Save na Menhetnu povezan sa istovetnim požarima u pravoslavnim crkvama u Australiji i Rusiji, objavljeno je danas na sajtu "Njujork posta", koji se poziva na neimenovane izvore.

OTKRIVEN UZROK POŽARA koji je u prah pretvorio srpsku crkvu na Menhetnu

Isti izvori su rekli da nije isključena mogućnost da je reč o koordinisanim napadima na pravoslavnu veru, navodi njujorški list.

- Želimo da utvrdimo da li postoji bilo kakva veza (između tih požara) - rekao je izvor blizak istrazi, dodavši da zvaničnici "pokušavaju da dođu do informacija iz prve ruke" iz crkava u Australiji i Rusiji.

Neimenovani izvor je konstatovao da su požari izbili istog dana i da crkve u kojima su se dogodili pripadaju istoj veri.

FBI JURI ZLOČINCE KOJI SU ZAPALILI SRPSKU SVETINJU! Najnoviji detalji istrage o požaru u CRKVI SVETOG SAVE na Menhetnu

- Jedan od izvora toplote su sveće. Zgrada ima i grejanje i struju, koji su takođe toplotni izvori. Međutim, nećemo reći da su sveće uzrok požara samo zato što su se nalazile u crkvi. To bi od nas bilo nesmotreno - zaključio je izvor na koji se poziva "Njujork post".

Komesar njujorške vatrogasne službe Danijel Nigro rekao je juče da su požar u kojem je na Uskrs izgorela Saborna crkva Svetog Save u Njujorku izazvale neugašene svećeOn je rekao da je sveće koje su još tinjale čuvar stavio u kutiju, preneo je "Njujork dejli njuz".

U četiri pravoslavne crkve širom sveta izbili su požari tokom uskršnjih praznika.

Osim crkve Svetog Save na Menhetnu, u kojoj je požar izbio samo nekoliko sati pošto su vernici u njoj završili uskršnju liturgiju, u požaru je uništena makedonska crkva u Sidneju, i tom prilikom povređena su dva vernika i nekoliko vatrogasaca.

U Australiji je požar izbio i u grčkoj crkvi u Melburnu, a na severu Rusije požar je izbio u kompleksu manastira Valam.

(Telegraf.rs/ Tanjug

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pk.

    5. maj 2016 | 08:24

    To samo oni I mogu da misle da je slucajno, jer su naivne budale!

  • Carapan

    5. maj 2016 | 12:57

    Još SAMO da IZMISLE BANANU ,pa TAKO TRI ČETIRI PUTA po Svetu! Veoma LAKO MISLE NO,ali ameri IMAJU I RAZLOG koji se možda KRIJE u OSIGURANJU!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA