PUTIN SPREMA VELIKI ŠOU NA DAN POBEDE: Parada moći prestrašiće NATO i Ameriku! (FOTO)

Prošlogodišnji marš održan je u čast 70. godišnjice pobede, a po mnogo čemu bio je poseban, naročito zbog nove generacije borbenih sastava koji imaju potencijal da pretvore rusku vojsku u najsofisticiraniju oružanu silu na svetu

  • 8

Oružane snage Ruske Federacije sledećeg ponedeljka održaće tradicionalni marš u čast Dana pobede nad nacističkom Nemačkom, koji se obeležava 9. maja. Do pre dvadesetak godina, ovaj dan se obeležavao simbolično i u njemu je učestvovalo jedva 5.000 vojnika, dok se poslednjih godina pretvorio u pravu demonstaciju moći ruske vojske, koja je izrasla iz rasula devedesetih godina prošlog veka.

TENKOVI NA ULICAMA MOSKVE, ŽENE MARŠIRAJU: U toku je proba vojne parade za Dan pobede! (VIDEO)

Prošlogodišnji marš održan je u čast 70. godišnjice pobede, a po mnogo čemu bio je poseban, naročito zbog nove generacije borbenih sastava koji imaju potencijal da pretvore rusku vojsku u najsofisticiraniju oružanu silu na svetu.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Njihovim predstavljanjem Rusija je pokazala da je preuzela vođstvo u nekoliko ključnih područja razvoja vojne tehnike i opreme nad Zapadom, prvenstveno u oklopništvu, nuklearnom oružju. Glavne zvezde bili su revolucionarni T-14, prvi istinski tenkovi četvrte generacije u svetu, čija ih obeležja smeštaju daleko iznad zapadnih tenkova. Bazirani na novorazvijenoj univerzalnoj borbenoj platformi Armati, uz njih su premijerno prikazana i teška borbena vozila T-15, lakši Kurganec-25, i druga.

HILJADE VOJNIKA I BORBENA VOZILA NA ULICAMA: Ovako izgledaju pripreme za rusku Paradu pobede (VIDEO)

Padobranci su ipak demonstrirali integrisani lični borbeni sastav Ratnik, razvijen kao oprema vojnika budućnosti, od kojih je 80.000 kompleta već isporučeno operativnim strojevima u toku prošle godine. Prvi put su službeno prikazani i najnoviji mobilni interkontinentalni balistički projektili RS-24 Jars, koji će, zajedno s još neprikazanim RS-26 Rubežom i RS-28 Sarmatom, osigurati apsolutnu stratešku dominaciju Rusije kao najmoćnije nuklearne sile u pogledu kopnenih balističkih projektila.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Svega nekoliko meseci kasnije ruska vojska ove avione prvi put je upotrebila u borbenim delovanjima, kada je započela svoju veliku inostranu intervenciju u Siriji, gde je njen relativno mali deo vazduhoplovstva preokrenuo tok rata i razbio kredibilitet SAD i Zapada na dobrom delu Bliskog istoka.

U svega pola godine Rusija je spasila Siriju od raspada, osigurala svoju mornaričku bazu u Tartusu, munjevito izgradila i novu vazdušnu bazu u Latakiji, potencijalno stavivši celo Sredozemlje na domet svojih mornaričkih bombardera, desetkovala islamističke pobunjenike i terorističku Islamsku državu, i omogućila sirijskoj vojsci obuku i novu opremu  koje je od terorista oslobođen značajan deo te zemlje.

VELIČANSTVENA ZAVRŠNICA: Ovako je Putin okončao paradu u Moskvi!

Vojna parada 2015. zapravo je bila uvod u veliki ulaz Rusije na međunarodnu scenu, a ovogodišnja može da posluži kao rezime. Ruska Federacija danas je u punom smislu supersila koja je dokazala da može da slomi volju SAD na političkom planu, kao i da svoje snage rasporedi u borbenim operacijama izvan svojih granica i tamo ih opskrbljuje duže vreme. Iako ruska mornarica još nema sposobnost da osigura trajno delovanje bilo gde na svetu, njen brzi razvoj svake godine uvodi nove brodove i podmornice u službu.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Intervencija u Siriji omogućila je ruskoj mornarici da pokaže svoje kapacitete za uspešnu i trajnu logističku podršku ruskim snagama raspoređenim u inostranstvu. Prvi put je mogla da pokaže i kako ima dugačke ruke i vrlo teške šake: sredinom prošlog oktobra, tri korvete klase Bujan i jedna fregata klase Gepard izvršile su raketne udare na terorističke mete u Siriji krstarećim projektilima Kalibr-NK lansiranim iz Kaspijskog mora.

HILJADE VOJNIKA I BORBENA VOZILA NA ULICAMA: Ovako izgledaju pripreme za rusku Paradu pobede (VIDEO)

Reč je o udaljenosti od oko 1500 kilometara. Uprkos navodima zapadnih medija da su neki projektili pali u Iran, preko kojeg su leteli, bila je dezinformacija: zapravo, sve rakete pogodile su svoje ciljeve.

Nekoliko nedelja kasnije konvencionalna podmornica klase Kilo, Rostov na Donu, iz Sredozemlja je uspešno lansirala projektile Kalibr na terorističke mete takođe u Siriji, postavši time prva ruska podmornica koja je borbeno delovala krstarećim raketama uopšte.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Strateški bombarderi Tu-95 i Tu-160 takođe su lansirali udare krstarećim projektilima. I avionima i krstarećim raketama, u ovom slučaju H-555 i H-101, to je bilo premijerno borbeno delovanje. Jednako tako, vatreno krštenje su doživeli i taktički bombarderi Su-34, višenamenski lovci Su-30 i lovci presretači Su-35, borbeni helikopteri Ka-52 i tenkovi T-90.

Ruska intervencija službeno je okončana sredinom marta, ali reč je bila samo o povlačenju određenog broja borbenih aviona i njihovoj zameni s jurišnim helikopterima Mi-28 i Ka-52, koji su učinkovitiji u pružanju bliske vazdušne podrške. Do tada je bilo obavljeno oko 9000 borbenih letova, pri čemu je izgubljen samo ranije spomenuti Su-24, a islamisti su desetkovani.

SOVJETSKI HAARP: Putin dao 6,7 miliona evra da Moskvu obasja sunce za Dan pobede!

Tako dobar borbeni učinak celog spektra dotad neproverene vojne tehnike dao je značajan podsticaj prodaji ruskog oružja pa pola milijarde dolara, koliko je Rusija potrošila na tu intervenciju od njenog početka, nije bilo samo ulaganje u jačanje spoljnopolitičke moći Rusije, već i u marketing njene vojne industrije.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Procenjuje se da će samo učinak intervencije u Siriji pojačati prodaju ruskog oružja za dodatnih sedam milijardi dolara. Ukupno je u 2015. Rusija izvezla 14,5 milijardi dolara vojne opreme, a do sada narudžbine premašuju 56 milijardi dolara.

Povlačenje Turske nakon incidenta prošlog novembra, kada je turski F-16 oborio ruski taktički bombarder Su-24M zbog navodne povrede granice, iako je izvesno bila reč o malicioznom rušenju kako bi Erdoganova Turska pokazala mišiće Putinu, verovatno zbog ruskih vazdušnih udara na turkmenska područja u Latakiji.

U Rusiji uhapšena grupa građana koji su planirali da izvedu TERORISTIČKI NAPAD!

Ali, Rusija je reagovala i aktivirala raspoređeni PZO sastav velikog dometa S-400, a uskoro su raspoređeni i lovci presretači Su-35, nakon čega je Turska stala sa napadima na sirijske prostore. Pošto je prisilila Tursku na povlačenje, Rusija je ostvarila značajnu političku pobedu nad Turskom pa i NATO savezom u celini, a ruska reakcija na incident je nesumnjivo pripomogla i da Turska odustane od moguće kopnene intervencije u Siriji, planirane zajedno sa Saudijskom Arabijom.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Početkom prošlog meseca buknuo je novi sukob, ovaj put u ruskom susedstvu, u spornoj regiji Nagorno Karabah, između Armenije i Azerbajdžana. Tom prilikom azerski su vojnici krenuli u ofenzivu protiv nepriznate Republike Nagorno Karabah koju čini većinsko armensko stanovništvo te su pod svoju kontrolu uspeli da vrate neke manje delove te regije.

Premda je sukob trajao svega nekoliko dana, značajan je zato što Azerbajdžan podupire Turska, dok Rusija ima vojnu bazu u Armeniji. Turska je i službeno stala uz Azerbajdžan pa se može reći da je bio u pitanju kratkotrajni sukob Rusije i Turske, kojim je Turska željela da odvuče rusku pažnju i istovremeno da destabilizuje susedstvo.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Vojne napetosti rastu i u Europi pa je pre mesec dana u Baltičkom moru došlo do bliskog susreta američkog raketnog razarača USS Donald Cook, koji je inače namenjen protubalističkoj obrani, i dva ruska borbena aviona Su-24 koji su ga nekoliko puta nadetala na vrlo maloj visini, svega 70 kilometara od ruske eksklave Kalinjingrada. Poslednji incident iznad Baltika desio se proteklog petka, kad su ruski lovci Su-27 presreli američki izvidnički avion RC-135 koji je leteo s isključenim transponderom.

Ukratko, ruska vojska će svoj novi Dan pobede dočekati kao globalna sila, što su prošle godine i najavili. Iako je mešanje u Ukrajinu bilo znak da će Rusija sve češće koristiti silu u spoljnoj politici, poput SAD-a, dok je intervencija u Siriji afirmisala njen doseg, a stalni rast napetosti na ruskim granicama mogao bi da isprovocira oružani odgovor.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Гробари 1970

    7. maj 2016 | 12:50

    Живела братска Русија !

  • ukratko

    7. maj 2016 | 16:30

    Slava Rusiji,slava Pravoslavnoj braci..

  • Ocajnono pero

    7. maj 2016 | 18:07

    Zapad nikako da shvati da je Jeljcin odsvno u vecnim lovistima i da ruska vojska nije vise ona raspustena banda koja javno prodaje svoje licno naoruzanje da bi imala da se prehrani. Naucni instituti su ponovo aktivirali svoje projekte, a rezultati su na paradi, ali i u Siriji i ko zna gde jos?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA