SVEŠTENIK NA HRT-u PROMOVISAO USTAŠTVO: Ne mogu da oprostim Kolindi za izjavu da je NDH zločinačka

Hrvatska dominikanska provincija saopštila je ranije danas da je propoved koju je prior dominikanskoga samostana u Splitu Luka Prcela izrekao na misi njegovo lično razmišljanje i nije stav dominikanske provincije

Hrvatski sveštenik Luka Prcela izjavio je danas da mu nije žao što je na propovedi na misi u Splitu rekao da "nikako ne može oprostiti" predsednici Kolindi Grabar Kitarović njenu izjavu da Nezavisna država Hrvatska (NDH) nije bila nezavisna i da je bila zločinačka.

FRANS PRES: Nacistička ustaška nostalgija širi se Hrvatskom

Prcela je za Hinu rekao da je samo propovedao jevanđelje. Sveštenik je istakao da mu "nikada neće biti žao" uprkos tome što mu je Grabar Kitarović odgovorila na svom Fejsbuk profilu da mu oprašta njegovu izjavu i da se treba okrenuti budućnosti.

Prcela je poručio da "nema šta da joj oprosti, jer to nije smela reći", preneo je hrvatski N1.

- Šta je to toliko uznemirilo sve moguće ljude čitavoga sveta? Zovu, viču, galame, a ja ni kriv ni dužan. Ja sam samo propovedao jevandelje - rekao je Prcela.

Printscreen: Youtube/Sanela Prašović Gadžo Printscreen: Youtube/Sanela Prašović Gadžo

Na pitanje stoji li u jevanđelju političko prozivanje hrvatske predsednice ili je to njegov lični stav, on je odgovorio da niko nema pravo da ga udara po obrazu i da ima pravo da brani svoje dostojanstvo. Za NDH je rekao da je bila "legalna i međunarodno priznata država, te jednako nezavisna kao i ova današnja".

Upitan misli li kako je u redu da sveštenik s propovedaonice govori takve stvari, Prcela je rekao da ne bi tako govorio da ne misli na taj način. Za mise koje je tokom rata u Hrvatskoj održavao za poglavnika (čelnika) NDH Antu Pavelića rekao je da je to sada davno prošlo i svršeno vreme, a da se "novinari-strvinari stalno na to vraćaju".

- Mene ne zanima Ante Pavelić, mene zanima nezavisna država Hrvatska. Ja nikada ne bih prihvatio hrvatsku državu u kojoj bi Mesić i Josipović bili predsednici države - rekao je Prcela, dodajući da su vernici danas na misi "odlično reagovali" i da su mu mnogi čestitali.

Foto: Wikipedia/Peacemaker67 Foto: Wikipedia/Peacemaker67

Prcela smatra da je imao pravo da drži misu za Pavelića, jer je bio vernik koji je obavio sve verničke dužnosti od krštenja do crkvenog pokopa, a takve mise više ne drži zbog "nekih koji se prema tome glupo odnose". On je naveo da je poslednju takvu misu održao pre 12 godina i da mu smeta kada se o tome još govori kao da se i dalje događa, a posebno što se pri tom spominje samo on, iako ih ima još onih koji sada drže takve mise.

Prcela je istakao da je bio u zatvoru od 1983. do 1986. godine samo zato što je, kako je rekao, govorio istinu.

- Bio sam prvo zatvoren na Katalinica brigu u Splitu, pa potom u Makarskoj, te na kraju u Požegi - naveo je Prcela.

Printskrin: Youtube/Moja TV Printskrin: Youtube/Moja TV

Hrvatska dominikanska provincija saopštila je ranije danas da je propoved koju je prior dominikanskoga samostana u Splitu Luka Prcela izrekao na misi njegovo lično razmišljanje i nije stav dominikanske provincije. Sveštenik, podseća se, izgovara svoju propoved prema savesti i niko njemu nadređeni ne može određivati niti kontrolisati šta će u pojedinoj propovedi izreći.

Provincijal Anto Gavrić istakao je da je stav Hrvatske dominikanske provincije da se u propovedima u crkvi tumači Božja reč, poziva na pomirenje i zajedništvo, te da oltar ne sme služiti za politička razračunavanja bilo koje vrste.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zule

    8. maj 2016 | 23:32

    Odakle ih samo izvlace, nikad mi nece biti jasno?!

  • anoniman

    8. maj 2016 | 23:25

    NDH jeste bila genocidna i uzasna tvorevina,ali je to isto bila i Nediceva Srbija,a stanje u crkvi je gotovo isto i tamo i ovde.

  • Marko NS

    9. maj 2016 | 06:56

    Ne znam zašto bi ova izjava sveštenika u Hrvatskoj bila nešto novo i neobično?Pa tamo se svih ovih godina tzv.demokracije negiraju teški zločini prema Srbima,Jevrejima i Romima učinjeni od tada elitnih hrvata-ustaša u II sv.ratu.Čitavo nasleđe tih zločinaca je nepovratno ugrađeno u današnju njihovu državu putem stranaka na vlasti koje su dobile i decenijama dobijaju poverenje građana baš na toj zločinačkoj ideologiji.Dakle,većina građana u Hrvatskoj misli da su za njhovu državu dobri osnovi bili strašni zločini ustaša i to mi Srbi konačno moramo da prihvatimo.To je očigledno i kroz svakodnevnu praksu njihovih funkcionera a zadnje je oko Stepinca i oko EU.Sa njima ne treba nikakva saradnja već samo najnužnije i to samo zbog toga da se zaštiti ono malo Srba koji su preostali nakon genocida koji se tamo sprovodi sto godina.Inače mi sa njima ne treba da imamo ništa jer se oni tih zločina ne stide i ne kaju se zbog toga a u određenim okolnostima bi ih sigurno i ponovili.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA