≫ 

Tramp se danas šeta po Nebraski i Zapadnoj Virdžiniji, Sanders na drugoj strani pobeđuje Klintonovu

Tramp danas osvaja sve i u Zapadnoj Virdžiniji i u Nebraski, pošto za duhove Kruza i Kejsika niko neće moći da glasa

  • 0

Što se današnjih unutarstranačkih izbora u Zapadnoj Virdžiniji na republikanskoj strani tiče, možda bi bilo svrsishodnije ispričati priču o tome zbog čega postoje Virdžinija i Zapadna Virdžinija, i zašto ova prva nije istočna: budući da su svi Trampovi suparnici odustali i da je predsednička nominacija ove partije u rukama kontroverznog milijardera, zbog čega su svi preostali izbori po saveznim državama puka formalnost.

(Ako vas stvarno zanima zbog čega postoje ove dve Virdžinije, evo, ukratko, objašnjenja.

Virdžinija je najstarija američka kolonija i u svojstvu savezne države bila je jedinstvena do početka Američkog građanskog rata, kada se manji zapadni deo otcepio.

Do toga je došlo jer je skupština ove države proglasila secesiju od Unije i pristupanje Konfederaciji, te zadržavanje institucije ropstva; ovo se nije dopalo ljudima na zapadu države koji su želeli i da se ova institucija ukine i da ostanu unutar SAD. Zato su proglasili secesiju od Virdžinije i stvaranje nove savezne države koja je formalno primljena u Uniju odmah potom.

Foto: Tanjug/AP/Mark Pynes/PennLive.com Donald Tramp. Foto: Tanjug/AP/Mark Pynes/PennLive.com

Nakon rata nije bilo pravno moguće da Zapadna Virdžinija bude vraćena u granice "velike" Virdžinije, a oni to, uostalom, nisu ni hteli.)

Ovaj obrazovni momenat u zagradi možda jeste nebitan za ono što se danas dešava, ali je svakako, kao što smo rekli, smisleniji, barem što se Republikanske partije tiče.

Tramp danas osvaja sve i u Zapadnoj Virdžiniji i u Nebraski, pošto za duhove Kruza i Kejsika niko neće moći da glasa.

Berni Sanders. Foto: Tanjug/ason Clark/Evansville Courier & Press via AP Berni Sanders. Foto: Tanjug/ason Clark/Evansville Courier & Press via AP

Što se tiče demokratskog tabora, izbori se kod njih održavaju samo u Zapadnoj Virdžiniji, a Sanders po anketama vodi za šest odstotaka; 46 naprema 40 u odnosu na Klintonovu.

Premda je i trka u Demokratskoj partiji praktično završena, nije baš i teoretski. Simpatični senator iz Vermonta, miljenik američke mladeži, i dalje u teoriji ima šanse da preotme kandidaturu od bivše prve dame.

Pobeda koju će danas ostvariti u tome mu može pomoći, premda će razlika morati da bude mnogo veća od ovih šest odstotaka.

(K. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA