Radujko: Regionalno povezivanje uslov ekonomskog opstanka

 
  • 0

Generalni direktor "Telekoma Srbija" smatra da je udruživanje velikih kompanija iz regiona preduslov opstanka malih nacionalnih ekonomija

Generalni direktor "Telekoma Srbija" i predsednik Upravnog odbora "Samita 100 biznis-lidera Jugoistočne Evrope" Branko Radujko izjavio je da je udruživanje velikih kompanija iz regiona preduslov opstanka malih nacionalnih ekonomija u vreme globalne ekonomske krize. On je objasnio da je upravo opstanak malih ekonomija primarna svrha inicijative kojom predsedava.

Radujko je, posle sastanka Upravnog odbora "Samita 100" sa predsednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem, rekao da je crnogorski predsednik potvrdio da će u oktobru biti jedan od učesnika drugog skupa te inicijative u Aranđelovcu.

- Možemo da pravimo konzorcijume za nastup u trećim zemljama i kreiramo novu poslovnu kulturu i sistem vrednosti u poslovanju, na to nas je sve naterala globalna kriza, a time doprinosimo i onome čime se predsednici bave, a to je stabilnost i saradnja na ovim prostorima - istakao je Radujko.

On je izrazio očekivanje da će "Samit 100", nakon što su njegovi politički pokrovitelji postali predsednici Srbije, Slovenije, Hrvatske i Crne Gore, podržati i predsednik Makedonije, kao i Predsedništvo BiH.

- Teme sledećeg samita u Aranđelovcu će pre svega biti nastavak regionalnih partnerstava, ali ćemo imati i akcenat na poljoprivredi i razmeni znanja i proizvodnji menadžera, budući da mi na ovim prostorima tek gradimo poslovnu kulturu i savremene menadžere - najavio je Radujko.

Kako je istakao, efekti inicijative nisu samo u formiranju konzorcijuma, već i u tome da se ohrabre međusobne investicije u regionu, kao što se dogodilo u slučaju "Nektara" i "Fruktala". On je dodao da je zadatak "Samita 100" i da najveće kompanije utru put i ohrabre one manje da se međusobno povezuju, da lakše razmenjuju robu i proizvode.

- To je obaveza za najveće kompanije i nova vrsta odgovornosti - objasnio je Radujko posle sastanka.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Dan Vojnog vazduhoplovstva SAD I deo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA