SRBIJA DANAS BIRA: Tadić ili Nikolić za predsednika

Prvi na glasačkom listiću, koji je svetlodrap boje, jeste kandidat liste "Izbor za bolji život", koji je u prvom krugu osvojio 25,31 odsto, a drugi njegov protivkandidat sa liste "Pokrenimo Srbiju", koji je 6. maja osvojio 25,05 odsto

  • 1

Građani Srbije danas na izborima biraju predsednika Srbije u drugom krugu predsedničkih izbora.

Biračka mesta otvorena su u sedam sati, a moraju biti zatvorena u 20 sati, s tim što će se svim biračima koji u tom momentu budu na biralištu omogućiti glasanje.

Građani Srbije glasaće na 8.390 biračkih mesta, što u Srbiji, što u inostranstvu, koliko je bilo i na opštim izborima 6. maja, a pravo glasa može da iskoristi 6.770.013 građana Srbije. Za glasanje je odštampano 6.803.863 glasačkih listića, od čega je 33.850 listića rezerva.

Prvi na listiću, koji će biti svetlodrap boje, biće predsednički kandidat Koalicije "Izbor za bolji život - Boris Tadić", a drugi kandidat Koalicije "Pokrenimo Srbiju - Tomislav Nikolić".

Prvi na birališta izašli su građani koji žive u SAD, Kanadi i Velikoj Britaniji, koji su glasali juče. Danas glasaju u Austriji, Belgiji, Bosni i Hercegovini, Italiji, Južnoafričkoj Republici, Kipru, Libiji, Luksemburgu, Makedoniji, Rumuniji, Rusiji, Nemačkoj, Sloveniji, Francuskoj, Holandiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Češkoj i Švajcarskoj, a glasaće se od sedam do 20 sati po lokalnom vremenu. Za glasanje u inostranstvu, kao i 6. maja na opštim izborima, otvoreno je 38 biračkih mesta u 22 zemlje.

Drugi krug predsedničkih izbora sprovodi se i na teritoriji Kosova i Metohije, i to na 90 biračkih mesta, a glasovi sa teritorije te pokrajine biće prebrojavani u Raškoj i Vranju, što je bio slučaj i na izborima pre dve nedelje.

Među biračkim mestima u zemlji je i 29 onih koja su smeštena u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija.

Novi šef države biće kandidat koji u drugom krugu predsedničkih izbora dobije više glasova, a mandat će mu trajati pet godina. Rok da Republička izborna komisija (RIK) utvrdi i u "Službenom glasniku" objavi rezultate izbora, kako piše u Rokovniku te komisije, ističe za 96 sati od zatvaranja biračkih mesta, što će, zatim, novoizabranom šefu države omogućiti da položi zakletvu i time otpočne petogodišnji mandat.

Završetkom drugog kruga predsedničkih izbora biće zaokružen izborni proces na svim novoima u Srbiji, koja će najkasnije do 9. juna dobiti novi parlament, a novu republičku vladu najkasnije do 5. septembra. 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA