TAKO TO RADE U AUSTRALIJI: Glasanje obavezno, nema ćutnje, kandidati služe roštilj na biralištima! (VIDEO)

Tradicija u Zemlji kengura je roštiljanje kraj biračkih mesta, a sa glasanja se niko kući ne vraća gladan. Iako se na glasanje čeka u dugačkim redovima, svi su opušteni, a propaganda je dozvoljena i ispred samih glasališta

  • 3

U Australiji je izlazak na izbore obavezan i ukoliko nemate neki dobar razlog za neizlazak na glasanje, čeka vas novčana, relativno simbolična kazna od 20 australijskih dolara (oko 1.800 dinara) za federalne i 55 (5.000 dinara) za republičke izbore.

Pravo glasa ima oko 15,3 miliona ljudi, a prema zvaničnim podacima, na izbore prosečno ne izlazi negde oko 1,4 miliona birača (izlaznost je oko 91 odsto). Opravdanje za neizlazak na izbore, prihvatljivo za Izbornu komisiju, može da bude bolest (uz obavezno lekarsko opravdanje), a izostanak je opravdan i ukoliko blagovremeno najavite da u vreme izbora nećete biti u mestu boravka.

Predizborna kampanja traje najviše četiri nedelje i sve se uglavnom svodi na televizijske spotove i jedan do dva TV duela lidera dve najjače partije (Laburistička i Liberalna). Gledajući TV kanale, teško da bi se moglo naslutiti da izbori samo što nisu počeli. Kao i većinu stvari u životu, Australijanci i izbore shvataju skroz opušteno.

Na izbornim mestima vlada potpuno relaksirajuća atmosfera, a ono što Australiju posebno izdvaja jeste tradicionalno roštiljanje u neposrednoj blizini mesta na kojima se glasa. S glasanja u Australiji niko se kući ne vraća gladan.

Ishod izborne utakmice uglavnom zavisi od trenutne podrške Vladi i njenom "minulom radu". Ukoliko su rezultati na strani Vlade, onda opoziciona partija nema velike šanse da osvoji vlast. Premijeri iz Liberalne partije su kroz istoriju pokazali mnogo bolje rukovođenje državom, pa je tako Ser Robert Menzis na mestu predsednika Vlade proveo 18 i po godina. Nama je verovatno nešto poznatiji Ser Džon Hauard, koji je kao liberalni premijer vodio Australiju od druge polovine devedesetih do 2007. godine, dakle punih 11 godina.

Vlada aktuelne premijerke Džulija Gilard trenutno uživa samo 27 odsto popularnosti i preti joj sazivanje prevremenih izbora. Niz pogrešnih ekonomskih odluka i sve učestaliji skandali unutar same partije doveli su premijerkinu Laburističku partiju (Radnička partija) na samu ivicu političkog ponora. Premijerka je potpuno izgubila kompas u vođenju države i čak ne uspeva da iskoristi ni najveći rudarski bum kroz koji ova država prolazi kako bi poboljšala ekonomske prilike u zemlji.

U kampanji za poslednje izbore, vladajuća stranka imala je 24 izborna spota, od kojih je čak 19 bilo upereno protiv lidera opozicije Tonija Abota.

U Australiji, prema popisu iz 2006. godine, živi nešto više od 95.000 Srba. Čak i kad bi svi Srbi imali pravo glasa, to bi bilo samo oko 0,65 odsto biračkog tela, što praktično znači da srpska dijaspora u Australiji nema neki veći politički uticaj. Većina naših doseljenika živi u radničkim delovima velikih australijskih gradova, najviše zbog nižih troškova života, pa je samim tim više naklonjena Laburističkoj partiji. Među Srbima vlada mišljenje da su laburisti "mekši" po pitanju imigracione politike i da zbog toga za vreme njihove vladavine lakše mogu da dovedu svoje najbliže.

Pogledajte predizborne spotove iz ove zemlje i uvidećete koliko ima sličnosti sa onima koji koriste stranke u Srbiji:

(Od specijalnog dopisnika Telegrafa iz Sidneja Aleksandra Kričkića/ Foto: abc.net.au)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Diktatura

    20. maj 2012 | 13:27

    Pa voleli bi neki to i ovde.

  • Goran

    20. maj 2012 | 18:06

    Mozes misliti za popizditi...Svuda je to isto sranje i ovde pustaju sednice vlade na tv-u u 2 ujutro da ljudi ne vide kako se pohlepni kolju za pare,glasanje jeste obavezno i ako ne izadjes kazne te,ali zato ne daju da glasas sa hemiskom nego sa obicnom olovkom (valjda da bi se lakse prepravili glasovi ako zatreba),a kobasice koje dele na biralistima su kancerogene one najjeftinije pune mlevenih kostiju,kozica,prezervativa i dodataka ni k od kobasice...Zapadna demokratija,kome je Englez dao nesto dzaba?Ne budite naivni...Zivim u Australiji,tako da ovo ne pricam bez veze...toliko...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA