UMESTO LUTAKA, ONA PRAVI MED: Marija je PČELARKA i ima samo 7 GODINA! (FOTO)

- Prvo moramo da se zaštitimo. Pčele umeju da se uznemire, ali su najnežnije i zato ih najviše volim. Ponekad me neka i bocne, ali iako me malo zaboli brzo prođe. Ne plašim se i volim da radim oko njih - kaže Marija

  • 14

Dok se njene vršnjakinje igraju sa lutkama, ili slobodne trenutke provode kraj računara, sedmogodišnja Marija Kostadinović iz Prokuplja uzgaja pčele i u tome je za godinu dana pravi majstor!

Kada bira između video igrica i prirode, uvek bira ovo drugo, a posebno je fasciniraju pčele.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Pre godinu dana baš na njeno insistiranje Kostadinovići su nabavili košnicu sa pčelama i od prvog dana Marija se bavi njima.

- Mislili smo da će njeno zanimanje da bude kratkotrajno, ali se ispostavilo da je one baš interesuju. Od prvog dana je oduševljena i sada nakon prve godine, bukvalno sve sama radi. Bio sam odsutan kada je sa mojim prijateljem umetala maticu, što je posao od dva dana - kaže njen otac Dejan.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Mala Marija nam ponosno pokazuje deset košnica koje sada imaju i do detalja objašnjava kako se proverava stanje u svakoj i šta se sve radi.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Prvo moramo da se zaštitimo. Pčele umeju da se uznemire, ali su najnežnije i zato ih najviše volim. Ponekad me neka i bocne, ali iako me malo zaboli brzo prođe. Ne plašim se i volim da radim oko njih - kaže Marija koja je ponosna na svoja pčelinja društva.

Ona sa ocem čuva pčele nadomak Prokuplja i redovno ih obilazi.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Moraju da se hrane, stalno gledaju i volim kada ih posmatram kako izlaze iz košnice. Najviše volim razrojavanje. Sa pčelama moraš da budeš pažljiv i obavezno se prvo nadime - dodaje ova vedra devojčica dok nam pokazuje ram pun pčela iz košnice koju je pažljivo otvorila za ovu priliku.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Njeno zanimanje za prirodu ne svodi se samo na negovanje pčela, već je Marija i vrsan poznavalac pečurki, a česte šetnje po prirodi već su pridobile njenu pažnju, te svakim danom upoznaje sve više novih biljki i životinja. Ipak znaju se prioriteti, te priroda dolazi nakon što završi sve obaveze u školi.

(B. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • N kao Nensy

    14. maj 2016 | 09:50

    Lepo je procitati ovako nesto,a ne da novine pune kojekakve protuve od starleti i nabedjene "zvezde".

  • AKI I LULE

    14. maj 2016 | 13:06

    draga nasa seko, svi smo presrecni zbog tebe, odusevila si nas! Zelimo ti da budes srecna u svemmu sto da radis i samo tako nastavi! Puno, puno pozdrava od nas i jedva cekamo da se druzimo ovog leta!

  • Marijana Hadzi Bakov

    14. maj 2016 | 12:16

    Svaka cast, decu treba od malih nogu uciti da rade.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA