GOVORNICI: Za Blera 250.000 dolara, Klinton traži 50.000 po predavanju

Budući da nisu carevi i kraljevi, ne mogu na vlasti ostati doživotno, ali bivši predsednici i premijeri, gotovo po pravilu, ostaju u sferi politike kao savetnici, predavači i lobisti

  • 0

Budući da nisu carevi i kraljevi, ne mogu na vlasti ostati doživotno, ali bivši predsednici i premijeri, gotovo po pravilu, ostaju u sferi politike kao savetnici, predavači, lobisti. Neki se posvećuju humanitarnom radu, neki biznisu, a svaki od njih izda najmanje jednu knjigu memoara. Najpoznatiji predsednici država često su to bili do smrti, a većina do kraja života uživa u plodovima nekadašnje vlasti, jer imaju zakonom propisane beneficije, koje im daruje država, u znak zahvalnosti što su je nekad predvodili.

Nikola Sarkozi je najsvežiji primer koji odlazi u političku penziju. On je u januaru rekao da će se, ako izgubi na izborima, potpuno povući iz politike. Pretpostavlja se da će nastaviti advokatsku praksu u Parizu. Toni Bler, bivši britanski premijer, koji je napustio kabinet 2007. godine, sada želi da se vrati u politiku.

U međuvremenu nije sedeo skrštenih ruku, bio je međunarodni izaslanik za mir na Bliskom istoku, mnogo je zaradio držeći govore po svetu, a tarifa mu je bila 250.000 dolara za govor od 90 minuta. Bil Klinton, bivši američki predsednik, nalazi se na vrhu liste najplaćenijih govornika sa honorarom između 150.000 i 450.000 dolara po predavanju.

Da li zaslužuje tolike pare teško je procenjivati, ali je svakako pokazao veliko geografsko neznanje. Naime, kao govornik na konferenciji o Balkanskoj inicijativi za jačanje društva Jugoistočne Evrope, koja je lane održana u Crnoj Gori povodom petogodišnjice njene nezavisnosti, Klinton je pohvalio crnogorske slavljenike: "Makedonija je zemlja koja je toliko lepa da oduzima dah".

U Srbiji zakon se pobrinuo da zaštiti bivše predsednike od životnih nedaća. Bivši predsednici Savezne Republike Jugoslavije i Srbije Zoran Lilić i Milan Milutinović iskoristili su beneficije koje im pruža Zakon o predsedniku - pravo na mesečnu novčanu naknadu, kancelariju i službeni automobil. Oni imaju pravo na posebno mesečno primanje koje iznosi 80 odsto vrednosti plate aktuelnog predsednika. Ukoliko im je penzija ili plata manja, razliku dotira država. Na dan državnih praznika imaju pravo na službeni auto i vozača.

Bivši premijer Srbije Zoran Živković je nakon bavljenja politikom rešio da pređe na lepše i veselije poslove. Zakupio je 47 hektara zemlje u Krčedinu i zasadio vinograd, čak 165.105 sadnica. Tako je nastala "Kuća vina Živković".

- Našao sam posao za ceo život - zadovoljno i sa širokim osmehom tvrdi bivši političar, pa nastavlja:

- Sve najveće probleme u životu stvorio sam pre podne, a do podne nikada ništa ne pijem, tako da vino nije bilo uzrok nijedne svađe.

(I. M. / Vesti-online)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA