ODREKLI SE PROŠLOSTI: U Kini danas niko ne sme da pisne o ovom događaju (FOTO) (VIDEO)

Partijski list Global tajms potpuno je ignorisao godišnjicu, a umesto te teme glavna priča koja je objavljena u današnjem izdanju

  • 0

U Kini danas nema nijednog zvaničnog programa kojim bi bila obeležena 50. godišnjica Kulturne revolucije koju je pokrenuo vođa Komunističke partije Mao Cedung, a taj događaj je gotovo potpuno ignorisan u kineskim medijima.

KOMUNISTIČKA PARTIJA KINE! TOLIKO JE TAJNA DA UOPŠTE NE POSTOJI: Par šokantnih stvari o njoj (FOTO)

U kineskim medijima danas nema nikakvih izveštaja o obeležavanju godišnjice Kulturne revolucije, a kineskim akademicima je zabranjeno da govore o tom periodu, prenosi Gardijan.

Partijski list Global tajms potpuno je ignorisao godišnjicu, a umesto te teme glavna priča koja je objavljena u današnjem izdanju je nezadovoljstvo Pekinga izveštajem Pentagona o kineskim aktivnostima u Južnom kineskom moru.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Pekinški list Morning post nije ni reč napisao o Mao Cedungu i Kulturnoj revoluciji, a naslovna strana lista Beižing Tajms bila je posvećena potrazi policije za nestalom decom.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Velika proleterska kulturna revolucija koja je trajala od 1966. do 1976. godine, počela je pre tačno pola veka, kada je na sednici Politbiroa 16. maja usvojen dokument u kojem je upozoreno na elemente buržoazije i kontrarevolucionarne revizioniste koji su se uvukli u partijske redove, vladu, vojsku i različite sfere kulture i čiji je cilj da partiju zamene "diktaturom buržoazije". U dokumentu se poziva na uklanjanje tih elemenata kroz klasnu borbu.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Tokom naredne decenije sprovedene su velike političke i društvene promene, praćene nasiljem, progonima, ugnjetavanjima, prisilnim premeštanjem omladine na selo i ekonomskom stagnacijom, što je okončano Maovom smrću u septembru 1976. godine. Procenjuje se da je tokom Kulturne revolucije ubijeno više od milion i po ljudi.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Komunistička partija je 1981. godine zvanično proglasila Kulturnu revoluciju velikom greškom koja je dovela do "unutrašnjih nemira i donela katastrofu Partiji, zemlji i celom narodu".

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA