ZASTAVA ISLAMSKE DRŽAVE U CENTRU BERLINA: "Ovo je banka džihadista" (FOTO) (VIDEO)

Umetnik Oliver Bienkovski uz pomoć Piksel Helpera je ovo iscenirao kako bi upozorio na nepoštovanje ljudskih prava i podršku koju Saudijska Arabija navodno daje ekstremistima

  • 3

Ambasada Saudijske Arabije u Berlinu ukrašena je zastavom Islamske države i etiketirana naslovom "Daesh Bank". Ovaj podvig su izveli aktivisti za ljudska prava kako bi privukli pažnju na veze Saudijaca sa terorističkom organizacijom.

UBIJAJU ATEISTE: U ovim zemljama negiranje Boga kažnjava se SMRĆU

Umetnik Oliver Bienkovski uz pomoć Piksel Helpera je ovo iscenirao kako bi upozorio na nepoštovanje ljudskih prava i podršku koju Saudijska Arabija navodno daje ekstremistima.

Iako Saudijska Arabija ima ključnu ulogu u koaliciji protiv islamista koju predvodi SAD, kraljevstvo je pogođeno kritikama svojih zapadnih saveznika zbog nedovoljno uloženog truda u borbi protiv terorizma.

Kraljevstvo se redovno optužuje zbog podrške i finansiranja raznih ekstremnih grupa koje pomažu saudijskom interesu u regionu. Vikiliks je 2009. godine objavio dokument u kojem je Hilari Klinton, koja je tada bila državna sekretarka SAD-a, rekla da Saudijska Arabija finansira Islamsku državu, Talibane i Al Kaidu. Kraljevstvo je oštro odbacilo tvrdnje.

U ratu u Siriji, Saudijci podržavaju opoziciju čiji određeni članovi usko surađuju sa islamistima i Al Nusrom. Veruje se i da je Vazabizam, oblik Islama koji se promoviše u kraljevini, indirektno ohrabrio uspon Islamske države.

Kao deo projekcije pojavio se i natpis "10 godina i 1000 udarac samo zbog bloga #FREERAIF" što se odnosi na blogera Raifa Badavija. Bloger je zatvoren zbog kritikovanja Saudijskih sveštenika i pozivanja na više slobode u društvu. Već je četiri godine iza rešetaka.

Presuda je podtstaknula međunarodnu zabrinutost za Raifovo zdravlje i uzrokovala je niz protesta širom sveta. Nakon što je primio 50 udaraca, otišao je na medicinski pregled koji je doveo do zaključka da više ne može da primi ni jedan udarac.

Ipak, Saudijski vrhovni sud je ostavio kaznu pa se udarci mogu nastaviti bilo kad.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marijana Hadzi Bakov

    16. maj 2016 | 18:12

    Pa i jeste tacno ,Saudi Arabija finansira sve islamske teroriste.A vi Nemci samo nastavite,da ih primate kao sto je nas sveti otac Tadej predvideo da cete biti prva islamska drzava u Evropi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA