≫ 

BERNI I HILARI U OREGONU I KENTAKIJU: Tramp oštri kandže i čeka rezultate (FOTO)

Iako su američki mediji požurili da proglase Klintonovu prvom predsednicom SAD ako Tramp bude kandidat republikanaca, sveže ankete pokazuju da stvari stoje drugačije i da će novembarski izbori biti gusti. U svakom slučaju, Sanders ima protiv Donalda bolje šanse od Hilari

  • 1

U trenutku u kojem su njegovi protivkandidati odustali od dalje trke za predsedničku nominaciju Republikanske partije, Donald Tramp je postao očigledni pobednik tog nadmetanja, čovek koji će se u novembru suočiti sa kandidatom Demokratske partije u borbi za šefa Bele kuće.

Istog trenutka, svi mediji su počeli da najavljuju da će dotični doživeti debakl od Hilari Klinton. Ali, već koliko prošle nedelje, počele su da pristižu i nove ankete koje pokazuju da bivša prva dama nije ni blizu ubedljive pobede koliko bi neki voleli.

Šta više, ne samo što će uzbudljive biti i debate u toku kampanje, nego ćemo i u toj izbornoj noći imati prilike da grickamo nokte čekajući rezultate.

Kontroverzni milijarder najavljuje da će po prvi put od 1988. godine povratiti Pensilvaniju u okrilje republikanaca (znate kako funkcionišu američki predsednički izbori: svaka savezna država daje određeni broj elektora, oni formiraju elektorski kolegijum i glasaju za onog kandidata koji je osvojio većinu u njihovoj državi), a takođe najavljuje i pobede u Mičigenu, Ilinoisu, Ohaju i na Floridi. Tvrdi da ima šanse i u Njujorku.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

- Ako pretpostavimo da će Tramp uspeti da zadrži one savezne države koje je Mit Romni osvojio 2012. godine, pobedom u Pensilvaniji, Ohaju i na Floridi on ulazi u Belu kuću - kaže profesor političkih nauka na Državnom univerzitetu Jangstaun, Pol Srakik.

Čak i ako izgubi Floridu, i dalje može da postane predsednik, ali onda mora da pobedi u Mičigenu i Viskonsinu.

Zbog toga je jasno da je za Demokratsku partiju ključno to ko će ih predstavljati u bici protiv Trampa: da li će to biti Hilari Klinton, koja do sada nije uspela da inspiriše glasače i pobeđuje po incerciji, ili će to biti Berni Sanders, simpatični vermontski senator koji je digao na noge mlade Amerikance?

Donald i Melanija Tramp. Foto: Facebook/Melania Trump Donald i Melanija Tramp. Foto: Facebook/Melania Trump

Najverovatnije gospođa Klinton. Međutim, za Bernija nije sve izgubljeno, kao što smo već mnogo puta napomenuli.

Sve zavisi od toga da li će superdelegati - visoki partijski funkcioneri koji mogu da glasaju po svom nahođenju na Nacionalnoj konvenciji Demokratske partije - odlučiti da promene tabor, i podrže njega umestu nju, jer on mnogo bolje prolazi protiv Trampa u nacionalnim anketama.

Nije nemoguće da se to desi, ako Hilari nastavi da propada u anketama protiv Donalda.

Međutim, mora i Berni da pobeđuje; nije da do sada nije imao pobede, ali ih je Hilari imala više, i njene su bile vrednije (donosile su više delegata).

Hilari Klinton. Foto: Tanjug/AP Hilari Klinton. Foto: Tanjug/AP

Po svemu sudeći, barem ako je verovati anketama, Klintonova će i ovoga puta u Oregonu odneti pobedu jer je njena prednost isuviše velika da bi istraživači javnog mnenja mogli da naprave toliku grešku: 48 odsto naprema 33. Petnaest odsto razlike.

Slično je verovatno i u Kentakiju, no, tamo su ankete nešto starije, pa ih treba uzimati s rezervom.

Još jedan ili dva poraza neće naterati Sandersa da se povuče, pošto je već najavio da će ići do same konvencije; ali to svakako znači da se mogućnost njegovog konačnog trijumfa sužava, i da će uskoro biti teorijski nemoguće da osvoji nominaciju.

(K. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbin

    18. maj 2016 | 05:17

    Kod demokrata je sve namešteno. Berni je za narod,zato ga i podržavaju, Klinton i Tramp za korporacije. Mediji su naravno, kao deo korpiracija, na strani ovo dvoje, i većina stvari koja se objavljuje nije tačna, i služi da obmanjuje narod. Berni sve veća mirodjija u klin čorbi, a problem Klintonke je i što su joj isplivale sumnjive delatnosti na površinu i neke se i istražuju. Problem kontroverznog Trampa je što je kontroverzan uglavnom :-)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA