GARI KASPAROV NAPADA SVOJU RUSIJU: Tramp, Putin i desnica hoće da oslabe moć EU

Kasparov je ukazao da Putin uvek podržava najveće separatiste u evropskoj politici i nada se kako će mu vratiti uslugu glasanjem za ukidanje EU sankcija protiv Rusije

  • 17

Izlazak Ujedinjenog kraljevstva iz Evropske unije, Bregzit, nije samo pusta želja zvaničnog Kremlja, već i nešto što aktivno podržava, tvrdi u svojoj kolumni za londonski Gardijan Gari Kasparov i upozorava da Vladimi Putin, Donald Tramp i evropska desnica imaju zajednički cilj - slabljenje moći Evropske unije.

PUTIN I TRAMP SE LJUBE U USTA: Ovaj mural je postao SVETSKI HIT (FOTO)

Primećujući da su ruski mediji pod kontrolom Putina prepuni članaka o Bregzitu, kao i pohvala Trampu, Kasparov konstatuje da čuvena izreka "zavadi pa vladaj" nije ništa novo, ali da, kako kaže, ne znači da nije efektno.

- Tokom svojih 16 godina na vlasti, Putin je odradio dobar posao u biranju najslabijih, najponiznijih pripadnika krda evropskih vođa, koje bi zatim koristio kao klin protiv ujedinjene Evrope - navodi Kasparov i podseća na Silvija Berluskonija, koji se hvalio kako je Putinov lični advokat, zatim Gerharda Šredera, i još uvek ga ima kao predsednika gasovoda Severni tok, koji spaja Rusiju i Nemačku, a Šreder ga je odobrio dok je bio kancelar.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Kasparov je ukazao da Putin uvek podržava najveće separatiste u evropskoj politici i nada se kako će mu vratiti uslugu glasanjem za ukidanje EU sankcija protiv Rusije.

- Evropske anti-imigrantske stranke, kvazi-fašisti i ne-toliko-kvazi fašisti otvoreno obožavaju čoveka koji je anektirao evropsku teritoriju i nastavlja svoj vojni napad na Ukrajinu, državu koju želi da kazni jer je sledila san pridruživanja EU, san koji bi neki u Britaniji rado napustili. Trampova pobeda ide u prilog ruskoj politici - tvrdi Kasparov.

Kasparov upozorava kako bi Bregzit ojačao snage koje žele podeli i mržnju i kako bi to bilo velik udar za vrednosti ljudskih prava i demokratije.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Nemam velike simpatije prema birokratiji u Briselu. Niko ko je odrastao u totalitarnoj državi nikad nije video neki problem i pomislio kako je za rešenje potrebna još jedna garnitura političara i birokrata. Ipak, u ovom slučaju, lek se pokazao boljim od bolesti. Uz sve svoje nedostatke, EU je znatno bolja od ere koja joj je prethodila - napisao je Kasparov.

Kasparov upozorava da bi se svi trebalo da se zabrinu kada vide ko najviše želi povratak u eru pre Evropske unije.

- Ako tragate za najboljim potezom, najbolje je pogledati šta želi Putin i zatim učiniti suprotno od toga. Na primer, on očajnički želi da Tramp postane novi predsednik SAD-a - naveo je Kasparov citirajući Vinstona Čerčila:

Foto: kasparov.ru Foto: kasparov.ru

- Ne možemo stati. Nema odmorišta na ovoj tački. Došli smo do mesta na našem putovanju gde ne može biti zaustavljanja. Moramo nastaviti. Mora biti ili svetska anarhija, ili svetski red.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Slikar

    17. maj 2016 | 11:52

    Veliki sahista i na zalost totalni pacer u polotickom smislu, pateticna figura, ostrascena i jalova. Jos i od kompjutera izgubio pnako bedno, ogadio mi je sah svojim ponasanjem.

  • Pravoslavka

    17. maj 2016 | 20:42

    Krim je Rusija, kao sto je Kosovo Srbija!!! A ti, sahisto, bolje se bavi sahom, neg politikom!

  • ATIMUS

    17. maj 2016 | 12:12

    E moj jeso da nije bilo rusa bilo bih vas manje barem za par miliona ......a sada nezahvalnice pljujes na ruse

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA