RUSIJA I NATO ZA GODINU DANA ZAPOČEĆE RAT: Britanski general predvideo strašan scenario!

Ruski napad na baltičke države je vrlo moguć i zapadne sile bi morale hitno da preduzmu nešto po tom pitanju kako bi izbegle potencijalnu katastrofu, rekao je britanski premijer u penziji

Britanski general u penziji Ser Ričard Šeref, koji je bio zamenik vrhovnog zapovednika NATO pakta u Evropi između 2011. i 2014. godine, upozorio je da NATO reskira mogućnost nuklearnog rata s Rusijom u roku od godinu dana ukoliko ne ojača svoje odbrambene sposobnosti u Baltičkim državama.

PUTIN OŠTRO: Prisiljeni smo da reagujemo na pretnje NATO!

Šeref je tezu izneo u svojoj knjizi "2017: Rat s Rusijom" - a iako je reč o delu fikcije, general u penziji je za BBC 4 rekao kako su događaji opisani u knjizi vrlo mogući. Po njegovom mišljenju, ruski napad na Baltičke države (Estonija, Litvanija, Letonija) vrlo je moguć i da bi zapadne sile morale hitno da preduzmu nešto po tom pitanju kako bi izbegle potencijalnu katastrofu.

- Činjenica je da bi zbog ruskog vezanja nuklearnog oružja uz svaki aspekt njihovih odbrambenih sposobnosti ovo bio nuklearni rat - kazao je Šeref za BBC.

Foto: Profimedia/Corbis Foto: Profimedia/Corbis

- Predsednika Putina moramo suditi po njegovim delima, a ne rečima. Napao je Gruziju, napao je Krim, napao je Ukrajinu. Izvukao se svaki put kada je upotrebio vojnu snagu. Stoga je u vreme tenzija napad na baltičke države i te kako moguć - smatra general u penziji.

Ako se tako nešto dogodi, članice NATO pakta bi po članu 5 osnivačkog sporazuma alijanse morale da skoče u odbranu svojih saveznica.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Šeref smatra da bi Putin mogao da napadne baltičke države ako će imati utisak da je NATO slab i da će, kao i u Krimu, svoj postupak prezentovati kao odbrambeni akt s ciljem da zaštiti rusku manjinu u tim državama.

Iako je NATO u zadnjim mesecima pojačao vojnu prisutnost na Baltiku, Šeref smatra da to još nije dovoljno:

- Moramo da dignemo lestvicu toliko visoko da agresor zaključi da napad nije vredan rizika. Po mom mišljenju, lestvicu nismo digli dovoljno visoko - zaključio je general.

(Telegraf.rs / Izvor:jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • kukolji

    18. maj 2016 | 14:03

    haha napao, sta je bre napao samo okupio svoj narod, a nije išao u vijetname irake avganistane ubijao popa miliona dece. nato je napadač i agresor

  • Miodrag

    18. maj 2016 | 13:55

    A NATO koga je sve bombardovao, dabogda ih Rusi sprzili zive!?

  • Miki

    18. maj 2016 | 14:00

    Rusi samo uzimaju ono sto je njihovo a ne kao fasisti sa zapada

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA