≫ 

POLA MILIONA LJUDI U ZAPADNOJ SRBIJI U PROBLEMU: Prestala da radi angio-sala u Valjevu

Svi pacijenti iz Kolubarskog okruga i ostalih gradova zapadne Srbije sada su prinuđeni da se leče u Beogradu. Potpuno je obustavljen program koronografije, implantacije stenta, interventno zbrinjavanje akutnih infarkta i ugradnja pejsmejkera

  • 17

Angio-sala u valjevskoj bolnici prestala je da radi i zbog toga je ugroženo oko pola miliona stanovnika zapadne Srbije. Svi pacijenti sa akutnim infarktom sada se upućuju u Beograd, a zbog udaljenosti na prevoz se gubi dva "dragocena" sata.

 

Prva angio-sala u unutrašnjosti rad je obustavila 24. april zbog kvara kompjutera, koji je, kako kažu u valjevskoj bolnici "srce" angio-sale.

 

Nabavka novog dela, ključnog za rad angio-sale, košta 100.000 evra i valjevska bolnica očekuje da će novac za te namene obezbediti Ministarstvo zdravlja.

 

Svi pacijenti iz Kolubarskog okruga i ostalih gradova zapadne Srbije sada su prinuđeni da se leče u Beogradu. Potpuno je obustavljen program koronografije, implantacije stenta, interventno zbrinjavanje akutnih infarkta i ugradnja pejsmejkera.

 

- Nabavka neophodnog dela košta 12 miliona dinara i to je u redovnoj proceduri. O tome je obavešteno Ministarstvo zdravlja - rečeno je u PR službi valjevske bolnice, međutim, nije saopšteno kada će kvar biti otklonjen i kada će ponovo proraditi angio-sala.

 

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

 

Od početka godine do 24. aprila u valjevskoj angio-sali je zbrinuto 134 pacijenta sa akutnim infarktom miokarda,  dok je kroz kardio program prošlo 457 pacijenata. Za prva četiri meseca urađena su 22 pejsmejkera, dok je mesečno ugrađivano između 90 i 100 stentova. Ovo je drugi put za nepune dve godine da je u kvaru aparat u angio-sali. Zbog kvara na rentgen aparatu, angio sala nije radila u avgustu 2014. godine.

 

U opremanje valjevske angio-sale, koja je otvorena pre šest godina, je oko 100 miliona dinara. Ovo je drugi put za dve godine da angio-sala ne radi zbog kvara. Pored angio-sale, u valjevskoj bolnici već duže vreme ne radi ni skener.

 

(S. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Isa

    19. maj 2016 | 15:09

    Sramota. Kada je trebalo da glasaju sve se moglo, a sada mogu i da umru. Imaju popovi neka oni pomognu.

  • NIS

    19. maj 2016 | 16:47

    Srbija je Beograd polako ali sigurno tako ce i biti, sve pare odose za Beograd samo oni da zive. Ovo je strasno od sadasnje i prosle vlasti. Dali ima neko pametan koji nije iz sadasnje i prosle vlasti da se pojavi i da izvede Zemlju iz ovog beznadja, jer zivimo na rubu egzistencije!

  • Stefan

    19. maj 2016 | 16:52

    Zato imamo direktnu liniju do Njujorka,to je bolje za Srbiju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA