Skupština Makedonije usvojila izmenu Zakona o pomilovanju koji omogućuje selektivnu aboliciju

Zakonom o pomilovanju se zabranjuje posedovanje, obrada i javno objavljivanje materijala, koji predstavljaju povredu privatnosti, ličnosti i porodičnog života

  • 0

Makedonski parlament usvojio je danas amadman na Zakon o pomilovanju, kojim se predsedniku Ðorđu Ivanovu daje mogućnost da poništi aboliciju za više od 50 političara i njihovih saradnika umešanih u skandal o prisluškivanju, prenele su agencije.

NEMA STAJANJA: Nastavljeni protesti u Skoplju i drugim gradovima Makedonije

Predsedniku se daje mogućnost da tako postupi u roku od 30 dana od donošenja tog zakona i pri tome nije dužan da obrazloži svoju odluku, navela je MIA.

NEMA PRAVDE - NEMA MIRA: Ponovo protesti u Skoplju, Makedonci ne odustaju od svojih zahteva (FOTO)

Za usvajanje amandmana je glasalo 63 poslanika, a nije bilo uzdržanih niti onih koji su glasali protiv.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Demonstranti u Skoplju zapalili fotografiju predsednika Makedonije

Poslanici su doneli i Zakon o zaštiti privatnosti po skraćenom postupku u vezi sa materijalima koji su procureli iz nezakonitog prisluškivanja komunikacije u periodu od 2008. do 2015. godine.

Tim zakonom se zabranjuje posedovanje, obrada i javno objavljivanje materijala, koji predstavljaju povredu privatnosti, ličnosti i porodičnog života.

Zvaničnik američkog Stejt departmenta Hojt Ji rekao je ranije danas da je odluka o aboliciji ugrozila vladavinu zakona i kredibilitet Makedonije, preneo je Rojters.

On je, nakon sastanka sa političkim liderima u Skoplju, pozvao Ivanova da poništi tu odluku "na jasan, sveobuhvatan i nedvosmislen" način.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Makedonija je u političkoj krizi od februara 2015. godine i izbijanja skandala sa prisluškivanjem, kada je opozicija optužila vladajuće konzervativce da su prisluškivali 20.000 ljudi, uključujući policajce, sudije, novinare i doplomate, što bivši premijer Nikola Gruevski negira.

Kriza je dodatno produbljena kada je Ivanov odlučio da pomiluje optužene za prisluškivanje čime je obustavljen krivični postupak protiv više desetina političara uključujući Gruevskog.

Abolicija je izazvala ljutite reakcije glavnih stranaka, EU i ulične proteste u Skoplju i drugim gradovima, a EU je tražila hitno poništavanje te odluke.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA