≫ 

Vernici slave sveca koji je ŽIV SIŠAO U SVOJ GROB!

Na grobu svetog Jovana Bogoslova počeo je da se pojavljuje čudotvorni prah kojim su se vernici lečili i isceljivali od bolesti

  • 2
Foto: crkvenikalendar.com Foto: crkvenikalendar.com

Pravoslavni vernici danas proslavljaju svetog apostola i jevanđelistu Jovana Bogoslova. On je bio jedan od omiljenih Hristovih učenika, a praznuje se devetog oktobra, i pod tim datumom je i opisano njegovo žitije. Na današnji dan se praznuje sećanje na celebni prah koji je izlazio iz njegovog groba.

Sveti Jovan Bogoslov je poživeo više od 100  godina, i kada je osetio da mu se bliži sudnji čas, rekao je učenicima da mu iskopaju grob u obliku krsta. Njegovih sedam učenika ga je poslušalo, i on je živ sišao u svoj grob.

Njegovi prijatelji su se rastižili kad su to čuli, i otišli su da otvore grob ovog svetitelja, ali njegovog tela tamo nije bilo. Od tada su oni stalno dolazili na njegov grob i molili se, i tako je počelo svake godine na ovaj dan da se dešava čudo.

Svakog 20. maja, počele su iz groba ovog sveca da se pojavljuju tanane čestice praha, koji su vernici uzimali i time isceljivali svoje muke i razne bolesti.

Zbog toga je ustanovljeno da se ovaj čudotvorac proslavlja, kako u oktobru, tako i u  maju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • victoria

    21. maj 2016 | 09:03

    Apostol Jovan Je prognan na ostrvo Patmos i tamo je umro. U izgnanstvu je napisao biblijsku knjigu Otkrivenje, gde govori o buducim dogadjajima koja se jos nisu ispunila. Ova prica nema istorijsku potvrdu i spada u mitove. Bilo bi nespojivo s njegovom prirodom da je zeleo da legne u svoj grob. Drugo, nije mogao zeleti da taj grob ima oblik krsta jer prvi hriscani nisu koristili taj znak kao svoj simbol. To je tek kasnije pocelo da se koristi.

  • North Korea

    21. maj 2016 | 08:07

    Kako neko ko veruje u ovakve price posle moze da upire prstom u islamiste kad je sve to isto ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA