≫ 

SRBIN BEŽAO IZ PLEMENA JER SU HTELI DA GA OŽENE: Viktor je obišao 80 zemalja, upoznao pirate, lečio ga vrač... (FOTO)

Na putovanju u Indoneziju Viktoru su se događale čudesne stvari, pa ga tako jednom umalo nisu oženili u jednom plemenu, a takođe je upoznao i prave pirate

  • 12

- Obišao sam više od 80 zemalja, a putujem od ranih tinejdžerskih godina. Nisam siguran kako se ta želja pojavila u meni - čini mi se da je deo mog karaktera, da sam sa time rođen. Putujem lako i prirodno, što nije slučaj sa svima, posebno u nekim težim predelima. Situacija bombardovanja i zaista teškog putovanja sa našim pasošem, posebno ranije, mada ni sada nije sjajno, svakako su u meni probudili inat da pokažem da je moguće obići svet sa srpskim pasošem – kaže Viktor Lazić, književnik, advokat i jedan je od najvećih srpskih putnika, čovek poznat kao Srbin koji je svet obišao "ladom" za portal Srbija danas.

OVO JE NAJLUĐE HRABAR SRBIN NA SVETU: Nećete verovati kad shvatite šta on pokušava da uradi!

Na put nikad nije krenuo sa punim budžetom, a tamo gde otputuje uvek je pronalazio neki posao kako bi zaradio novac za ostatak puta.

Kada je diplomirao na Pravnom fakultetu porodica mu je kupila “Ladu“ sa kojom je i obišao dosta zemalja. Ono što je interesantno, je to da Viktor uvek na svoja putovanja nosio lutku Milevu. Pošto uvek ide sam, kaže da mu je bezbednije kad ih je dvoje u kolima. Namešta je u toku noći tako da se vidi prvo njena glava, pa kad bi ih neko napao, napao bi prvo nju.

Foto: Facebook/Viktor Lazić Foto: Facebook/Viktor Lazić

Na putovanju u Indoneziju Viktoru su se dogodile zaista dve čudesne stvari. Naime, umalo ga nisu oženili u jednom plemenu, a takođe je upoznao i prave pirate.

- Obe stvari su se dogodile na magičnoj Sumatri: od nesuđene neveste pobegao sam jedva, bežeći preko padina aktivnih vulkana i menjajući više prevoznih sredstava. Nisam ja planirao ženidbu, daleko od toga: prostu izjavu da mi se devojka dopada i malo koketiranja meštani su shvatili kao pristanak na ženidbu i brzo mi već za sutradan priredili veselje. Ja isprva nisam ni shvatio da se radi o mom venčanju – kaže nam Viktor.

Na molbu da nam detaljnije opiše “nesuđeno venčanje“ Viktor kaže da je glavom bez obzira sa tog mesta bežao više od 18 sati, piše portal "SrbijaDanas".

Foto: Facebook/Viktor Lazić Foto: Facebook/Viktor Lazić

- Ujutru kad sam se probudio počela je ceremonija i ja sam se obradovao da ću imati prilike da vidim njihove tradicionalne nošnje i običaje. Kada sam pitao šta rade, rekli su da je u pitanju venčanje, a kada sam pitao čije u čudu su me pogledali i pokazali da je moje. Bežao sam više od 18 sati. U toj bežaniji teško sam se razboleo, da sam čak u trenucima pomišljao da živ neću doći do kuće...

Zalutao sam u sledeće pleme, u kome vlada matrijarhat - dakle žene su čak jedine sa pravom vlasništva! Muškarci čak ni svoju odeću ne poseduju. Tamo me je lečio lokalni vrač, i tvrdio je da je prethodno pleme na mene bacilo magiju – opisuje Viktor i kaže da više detalja o ovom neverovatnom događaju možete pročitati u njegovoj knjizi "U srcu Sumatre", a fotografije pogledati na Fejsbuk stranici.

Foto: Facebook/Viktor Lazić Foto: Facebook/Viktor Lazić

Viktoru se često dešavalo da potpuno neplanirano završi na suprotnom kraju planete od onoga gde se uputio.

- Ne biram ja zemlju, već ona mene. Prepuštam slučaju da me vodi i lako menjam planove, zavisno od trenutne situacije. Želim da posetim sve zemlje sveta, pa koristim priliku - koja god da iskrsne. Ali sam veoma sistematičan i volim da kvalitetno upoznam predele koje obilazim. A to znači duga zadržavanja svuda gde boravim...

Do sada sam lako mogao da obiđem sve zemlje sveta da sam to želeo, ali je cilj da ih sve kvalitetno obiđem, detaljno upoznam i sve doživljeno prenesem našem narodu putopisima i Muzejem knjige i putovanja koji pravim – kaže on i dodaje da na putovanjima traga za znanjem: - Putovanja su kao knjiga, a onaj ko ne putuje uvek čita istu stranicu, govorio je sveti Avgustin.

Foto: Facebook/Viktor Lazić Foto: Facebook/Viktor Lazić

Najduže putovanje na kome je bio trajalo je 421 dan, a putovao je “ladom nivom“ do Vladivostoka pa dalje preko Filipina, Indonezije, Kambodže i Istočnog Timora na Australiju. Na tom putovanju proveo je 65 noći u krevetu, u “ladi“ 308, a ostalo na otvorenom.

- Sada sam se posvetio stvaranju Muzeja knjige i putovanja i Muzeja srpske književnosti u Beogradu pa više ne putujem duže od četiri ili pet meseci u kontinuitetu. Ja sam deveta generacija u mojoj porodici koja sakuplja knjige, a šesta od kada je moj čukundeda Aleksandar Lazić svoju porodičnu biblioteku otvorio za javnost davne 1882. godine.

Foto: Facebook/Viktor Lazić Foto: Facebook/Viktor Lazić

 

Važan razlog mojih putovanja je svakako bogaćenje te biblioteke i Muzeja koji sam otvorio. Doneo sam više desetina hiljada knjiga iz više od 80 zemalja. Najzanimljivije su verovatno one na neobičnim materijalima, na primer sa ukrašenim koricama od mermera ili od kostiju, na štapićima od bambusa, jestive od pirinča ili nejestive od slonovog izmeta. Čudesan je svet knjiga, taj svet je ogledalo ljudske civilizacije, najbolje koje postoji – navodi Viktor.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    21. maj 2016 | 15:28

    Taman sam pomislio nece valjda i posle ovakvog teksta da krenu negativni komentari i eto krenuše hejteri koji se hrane ljubomorom. Oni koji žive da bi kritikovali i rekose da je ovo fotošop. E Srbijo medju šljivama. Verovali ili ne ovakav tip putnika ne nosi sa sobom kofer od 23 kg vec vrlo ograničen prtljag sa sobom. To što je u istoj majici potvrdjuje da se radi o toj vrsti putnika i da je sasvim normalno da se u jednoj majici pojavi 100 puta. Briga njega za to da pozira u razlicitim odevnim predmetima a što se tiče toga da je montaža, dok vi sedite pored računara u različitim odevnim predmetima i tako privodite vreme, gledajuci svet,ovaj mladić u jednoj majici prodje pola sveta...

  • Lola

    21. maj 2016 | 14:23

    Ja bih rado sa gospodinom popila kafu, ne mora da me zeni, zelim samo da mi preprica svoja putovanja

  • Kiki

    21. maj 2016 | 14:49

    Eee da sam ja pobego na vreme Svaka ti cast bato nemoj nikad da se zenis Muskarci se dele na pametne i ozenjene

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA