PROMENILI STE ADRESU? Lako je sa ličnom kartom, ali da li morate da vadite i novi PASOŠ?!

Ako se, na primer, iz Niša preselite u Beograd, i u ličnoj karti promenite adresu prebivališta, znači li to da ćete morati da dajete dodatni novac i vadite novi pasoš iako vam postojeći još uvek nije istekao

  • 16
Srpski pasoš, čist Foto: Telegraf

Zbog promene mesta prebivališta dolazimo u situaciju da menjamo i lična dokumenta koja su nam kasnije potrebna za na primer prijavu na Biro za zapošljavanje ili zdravstveno osiguranje.

Beograd će od EU tražiti ukidanje šengenskih viza za sve

Sve to iziskuje dosta vremena i određenu količinu novca, a svakako nam je u interesu da uštedimo što više kada su u pitanju i vreme, i novac.

Zato smo odlučili da ispitamo da li to važi i za pasoš, naročito u ovom periodu kada je pojačan izlazak ljudi iz zemlje zbog godišnjih odmora, a sve u cilju kako vas na granici ne bi zadesila neprijatna situacija.

Na primer, ako se iz Niša preselite u Beograd, i u ličnoj karti promenite adresu prebivališta, znači li to da ćete morati da dajete dodatni novac i vadite novi pasoš iako vam postojeći još uvek nije istekao.

- Imajući u vidu da je podatak o adresi prebivališta vidljiv podatak u obrascu putne isprave, odredama Zakona o putnim ispravama regulisano je da će se licu koje poseduje putnu ispravu čiji rok važenja nije istekao, na zahtev, izdati nova putna isprava, između ostalog i u slučaju promene ličnih podataka, uključujući i promenu adrese prebivališta. U konkretnom slučaju, zbog promene adrese prebivališta lice nije u obavezi da menja pasoš čiji rok važenja nije istekao - rekli su nam iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Napominjemo da je posedovanje putne isprave pravo svakog državljanina Republike Srbije, a ne obaveza, dodali su iz MUP-a.

(S. Kostić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dr. za rock and roll

    24. maj 2016 | 21:17

    Ovo jos samo kod nas ima. Kakva glupost. Adresa se menja u opstini i ulazi u poresko i sve vazne sisteme. Na toj adresi se i dobija sva posta ( fakture penzije sve od pr. banke opstine bolnice itd.). Tako se ima samo jedna adresa. I ako se osoba zaposli u drigom gradu ne vadi nova dokumenta vec samo promeni adresu u opstini pod zavedenim maticnim brojem. Na licnjaku i pasosu samo slika ime prezime maticni broj i to je sve. U kom veku mi zivimo!???????!!!

  • Dzimi

    24. maj 2016 | 22:43

    I JA BIH SE ODJAVIO IZ KOS. MITROVICE I PRIJAVIO NEGDE U CENTRALNOJ SRBIJI, DA DOBIJEM PASOS SA KOJIM MOGU PREKO, BEZ VIZE. ALI TO JE NEMOGUCE. SRBI, SRBIMA, VRSE PROVERU. TE OVO TE ONO, STA CES... JAD I BEDA. TRPI STA TE SNADJE I TO JE TO. VALJDA CE SE NESTO PROMENITI.

  • Dux

    24. maj 2016 | 21:54

    Da tako mi u nasoj drzavi,a stranci iz EU vec godinama ulaze i izlaze samo sa licnom kartom. Pisite malo i o tome...samo mahnu sa l.k. i prolaze.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA