NBS: Minimalan dobitak banaka

Prva po visini ostvarenog dobitka u 2011. je "Banka Inteza" sa 10,7 milijardi dinara, dok je najveći gubitnik "Agrobanka" koja je pod prinudnom upravom

  • 0

Banke u Srbiji su u 2011. ostvarile ukupan dobitak pre oporezivanja od 1,3 milijarde dinara i čini 4,9 odsto dobitka iskazanog u 2010, objavila je Narodna banka Srbije.

Sa dobitkom je poslovala 21 banka, a ostvareni iznos dobitka pre oporezivanja iznosi 40,7 milijardi dinara, navedeno je u izveštaju centralne banke.

U odnosu na prethodno tromesečje, broj banaka koji je poslovao sa gubitkom je povećan za dve i na kraju 2011. godine iznosi 12. Ukupan iznos gubitka ostvaren u 2011. godini iznosi 39,4 milijarde, pri čemu se na jednu banku odnosi 75,4 odsto ukupnog gubitka.

Prvih pet banaka po visini ostvarenog dobitka pre oporezivanja su "Banka Intesa" sa 10,7 milijardi dinara, "Rajfajzen banka" - 5,3 milijardi, "Unikredit banka" - pet milijardi, "Komercijalna banka" četiri milijarde i "AIK" banka 3,3 milijarde.

Prvih pet banaka po visini ostvarenog gubitka su "Agrobanka", banka pod prinudnom upravom, sa 29,7 milijardi dinara, "Alfa banka" 2,1 milijardi, Vojvođanska banka - 1,4 milijarde, "OTP banka" - 1,3 milijarde i "Marfin banka"- 1,2 milijarde.

Sa ukupnom aktivom od 392 milijarde dinara i učešćem od 14,8 odsto u ukupnoj aktivi bankarskog sektora, "Banka Inteza" predstavlja najveću banku u bankarskom sistemu Srbije. Za njom sledi "Komercijalna banka" sa 275 milijardi dinara aktive i učešćem od 10,4 odsto.

U odnosu na prethodno tromesečje došlo je do manjih promena u redosledu najvećih deset banaka. "Unikredit banka" je sa četvrtog mesta došla na treće, dok je "Rajfajzen banka" sa trećeg mesta došla na četvrto mesto. "Hipo Alpe Adrija banka" je sa osmog mesta došla na sedmo mesto, dok je "AIK banka", koja se na kraju septembra nalazila na sedmom mestu, na kraju decembra zauzela osmo mesto.

U bankarskom sektoru Srbije na kraju četvrtog tromesečja 2011. ukupno posluju 33 banke, nepromenjen broj u odnosu na prethodno tromesečje, koje zapošljavaju 29.228 ljudi. Ukupna neto aktiva banaka iznosi 2.650 milijardi dinara, dok ukupan kapital iznosi 546 milijardi.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA