≫ 

PRIPRAVNOST PODIGNUTA, KFOR ČUVA MANASTIRSKU ZEMLJU: Uoči protesta u Dečanima povećano prisustvo policije

Pojačane bezbednosne mere preduzete su nakon što je gradonačelnik Dečana Rasim Seljmanaj najavio je da će ovaj protest Albanaca biti masovan, ne isključujući mogućnost, kako je rekao, eskalacije protesta i nasilja na ulicama

  • 0

Protest Albanaca, koji je počeo u 12.04 sata, a organizovan zbog odluke Ustavnog suda, kojom se 24 hektara zemljišta nakon 16 godina sporenja vraća manastiru Visoki Dečani, obezbeđivaće snage Kfora i policije.

RADIKALIZACIJA NESUGLASICA: Moguće međuetničke tenzije zbog srpske zemlje u Dečanima

Uprkos tome što organizatori protesta tvrde da će skup biti miran, u Dečanu je, kako javlja izveštač Tanjuga, primetno povećano prisustvo snage reda.

Lokalno rukovodstvo i stanovništvo Dečana smatra da je odluka najvišeg pravosudnog organa nezakonita i diskriminatorska, kao i da je na štetu ekonomskog razvoja grada.

Foto: Tanjug/Edib Tahirović Foto: Tanjug/Edib Tahirović

Inače, reč je o imovini koja je ovom manastiru SPC oduzeta nakon Drugog svetskog rata, a odlukom vlade Srbije vraćena 1997.

Nakon sukoba na Kosovu 1999. lokalne vlasti osporavaju manastiru pravo na raspolaganje tom zemljom.

Vraćanju zemljišta manastiru Dečani protive se odbornici lokalnog parlamenta, stanovništvo, ali i poslanici u kosovskoj skupštini.

Telegraf.rs Telegraf.rs

Visoki Dečani su jedini manastir na Kosovu koji vojnici Kfora neprestano obezbeđuju zbog toga jer je do sada više puta napadan, a bilo je i pokušaja skrnavljenja i nasilnih upada.

Kosovska policija preduzela je sve potrebne mere kako bi tokom protesta Albanaca u Dečanima bili sprečeni eventualni incidenti i ugrožavanje bratstva manastira.

Foto: Tanjug/Edib Tahirović Foto: Tanjug/Edib Tahirović

Pripadnici Kfora, koji obezbeđuju manastir, podigli su stepen pripravnosti i, kako je najavljeno, u skladu sa ovlašćenjima preduzeće sve potrebne mere na očuvanju bezbednosti.

Foto: Tanjug/Edib Tahirović Foto: Tanjug/Edib Tahirović

Pojačane bezbednosne mere preduzete su nakon što je gradonačelnik Dečana Rasim Seljmanaj najavio je da će ovaj protest Albanaca biti masovan, ne isključujući mogućnost, kako je rekao, eskalacije protesta i nasilja na ulicama.

Kosovski Ustavni sud je nakon 16 godina sporenja nedavno odlučio da manastiru Visoki Dečani vlati pravo na vlasništvo 24 hektara zemlje.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA