Vlast i opozicija različito o šest godina nezavisnosti Crne Gore

Premijer Igor Lukšić tvrdi da je ostvaren značajan napredak na političkom polju, a opozicija optužuje državu da nije postala nezavisna od kriminalne elite

  • 1

Predstavnici crnogorske vlasti i opozicije različito su ocenili šest godina crnogorske nezavisnosti - od stavova da ima razloga za zadovoljstvo, do ocena da nisu ispunjena očekivanja, posebno u oblasti ekonomije i vladavine prava.

U Crnoj Gori danas se obeležava Dan nezavisnosti, u znak sećanja na referendum 2006, na kome je ponovo stekla državnu samostalnost.

Premijer Igor Lukšić je kazao da je zadovoljan onim što je ostvareno u prvih šest godina crnogorske nezavisnosti, ne sporeći da je moglo još više i bolje.

On je naveo da je globalna ekonomska kriza ostavila posledice i na privredno stanje u Crnoj Gori, dodajući da je, s druge strane, ostvaren značajan napredak na političkom terenu.

- Ostvarili smo značajne rezultate na političkom planu. Narednog meseca treba da dobijemo datum pregovora sa Evropskom unijom, nalazimo se na pragu punopravnog članstva u NATO, a primljeni smo u Svetsku trgovinsku organizaciju. Sve to pokazuje da se Crna Gora menja u dobrom pravcu - kazao je Lukšić.

Predstavnici opozicije, s druge strane, ocenili su da je Crna Gora postala partijska država, nezavisna od Srbije, ali ne od kriminogenih struktura.

- Umesto obnovljene državnosti, na referendumu 2006. dobili smo privatnu državu u kojoj vladaju ekonomska pustoš, korupcija i organizovani kriminal - kazao je Predrag Bulatović, nekadašnji lider bloka za zajedničku državu.

On je istakao da međunacionalne podele u Crnoj Gori i dalje postoje, optužujući vlast da ih svesno generiše kako bi na njima vladala.

Predsednik Pokreta za promene Nebojše Medojevića je kazao da Crna Gora nakon šest godina od sticanja nezavisnosti tone u siromašto, dok organizovani kriminal i korupcija razaraju društvo.

- Crna Gora je 2006. postala nezavisna od Srbije, ali nije postala nezavisna od svoje kriminalne elite, odnosno mafije na čijem je čelu Milo Ðukanović - naveo je on.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA