MINISTARSTVO: Utvrdićemo odgovornost za smrt korisnika doma u Veterniku! (FOTO)

Ministarstvo je u okviru svoje nadležnosti, preduzelo sve mere na utvrđivanju odgovornosti zaposlenih za taj incident

  • 0

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije saopštilo je danas da je preduzelo sve kako bi se utvrdila odgovornost za nedavnu smrt u požaru jednog korisnika Doma "Veternik".

UŽAS U DOMU ZA DECU OMETENU U RAZVOJU: U stravičnom požaru stradao štićenik!

- Ministarstvo je ocenilo da tragični incindent u kome je jedan korisnik Doma izgubio život nije trebalo da se dogodi da su preduzete sve mere i aktivnosti koje se odnose na organizaciju rada i uspostavljanje jasne horizontalne i vertikalne odgovornosti svih zaposlenih - navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da je ministarstvo, u okviru svoje nadležnosti, preduzelo sve mere na utvrđivanju odgovornosti zaposlenih za taj incident.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Ministarstvo je podsetilo da je, na osnovu Zakona o utvrđivanju nadležnosti Autonomne Pokrajine Vojvodina, pokrajina nadležna za osnivanje ustanova socijalne zaštite za smeštaj korisnika na svojoj teritoriji, te je samim tim i osnivač Doma u Veterniku.

Pokrajinska vlast imenuje upravne i nadzorne odbore, kao i direktore ustanova socijalne zaštite za smeštaj korisnika, donosi program unapređenja socijalne zaštite u Vojvodini i preko Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, socijalnu politku i demografiju vrši nadzor nad radom ustanova koje obavljaju delatnost socijalne zaštite na njenoj teritoriji.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Navedeno je i da je kako bi se popravili uslovi u Domu u Veternik u 2014. i 2015. godini ministarstvo opredelilo oko 19 miliona dinara.

U periodu od 2013. do 2016. godine inspektori socijalne zaštite obavili su sedam nadzora u tom domu.

- Jedan od najvažnijih naloga po izvršenim nadzorima bilo je obezbeđivanje prava korisnika u situacijama primene restriktivnih mera prema njima, odnosno nalagano je da se prekine sa praksom nekontrolisane primene restriktivnih mera i smeštanjem korisnika u sobu za izolaciju, koja nije u skladu sa propisanom procedurom.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Kako je zaključeno, nadležno ministarstvo nastaviće sa aktivnostima u okviru svojih ovlašćenja kako bi bio unapređen položaj korisnika, a istovremeno će kontrolisati i kažnjavati nedozvoljeno postupanje prema korisnicima.

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA