• 13

PUTIN TOKOM POSETE SVETOJ GORI OBEĆAO: Zalagaću se za očuvanje St. Pantalejmona

Ruski lider je to rekao nakon kratke službe i molitve kojoj je prisustvovao i patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril

  • 13

Ruski predsednik Vladimir Putin danas je tokom posete Svetoj gori obećao da će uložiti svaki napor kako bi manastir Svetog Pantelejmona koji su osnovali ruski monasi u 11. veku nastavio da neguje duhovnu snagu svih pravoslvanih hrišćana.

PUTIN STIGAO NA SVETU GORU: Veliko slavlje u centru PRAVOSLAVLJA! (FOTO) (VIDEO)

On je zahvalio starešinstvu i bratstvu manastira na gostoprimstvu i ljubaznosti sa kojom primaju svoje sunarodnike, preneo je Taš s.

Ruski lider je to rekao nakon kratke službe i molitve kojoj je prisustvovao i patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril.

- Vi ste primer kako se slede principi humanosti, dobrote i pravde. Ove tradicionalne i moralne i kulturne vrednosti su mera moralnosti i temelj za sve nas i veoma su važni za očuvanje mira, konsolidaciju Rusije i čuvanje jedinstva ruske pravoslavne crkve - rekao je Putin.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

Na sastanku sa članovima Svetog kinota (vrhovnog organa samouprave Atosa) predsednik Rusije Vladimir Putin seo je u stolicu na kojoj je nekada bilo dozvoljeno da sede samo vizantijski carevi, prenela je "Komsomolskaja pravda".

Njegov dolazak je upriličen povodom hiljadugodišnjice prisustva ruskih monaha tamo.

Ruski lider je drugog dana posete Grčkoj stigao u Atosku monašku republiku.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

Prema rečima Vladimira Putina, Sveta Gora Atonska je izvor moralnih načela društva, prenosi Sputnjik.

Hodočasnička poseta predsednika Rusije Svetoj Gori izazvala je interesovanje kako monaha Svete Gore, tako i žitelja gradova povezanih s Atosom i hodočasnika.

Putin je u petak u Atini razgovarao sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom, a dve zemlje su potpisale i niz sporazuma u oblasti energetike, trgovine, poljoprivrede i turizma.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Komentari

  • Sonja

    Tu mu je i mesto jer je Vizantija bila jedna od najgorih Despotija u istoriji u kojoj kao ni u Rusiji nisu ziveli srecni ljudi,a vladari su bili beskrupulozni tirani. Svi koji se loze na Srednji vek bilo kod nas ili u Evropi moraju znati da se ne bez razloga zove Mracni srednji vek.

  • Moralna nacela

    Uz kratku sluzbu i pozivanje na moralna nacela, seo je na tron koji mu bas ni po jednom moralnom, duhovnom ni svetovnom nacelu ne prilicu!Okruzen stotinama naoruzanih ljudi koji brinu o njegovoj bezbednosti! Tragikomicno! A, Putin kao dete u krilu Deda Mraza!

  • Uroš d'dorf

    Bravo za putina bravo za sve iskreno verne ljude ovoga sveta

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima