ČUDO U HRVATSKOJ: Hteli da prošire parking, pa naišli na neverovatno otkriće

U hrvatskom gradu Trogir otkriveno je veoma važno i jedinstveno arheološko nalazište koje će otkriti puno o narodu koji je živeo u prvom veku nove ere

  • 43

U hrvatskom gradu Trogir otkrivena je rimska grobnica koja potiče iz prvog veka, a dosadašnji nalazi upućuju na to da je reč o grobnoj parceli bogatijeg sloja društva.

SPEKTAKULARNO ARHEOLOŠKO OTKRIĆE U SRBIJI: Kod Kikinde pronađeno NASELJE STARO 6.500 GODINA!

Arheološko istraživanje rimske grobnice s 30 grobova, koja je otkrivena slučajno pre petnaestak dana kada je porodica Bilić u ulici Put Dragulina širila parking, i dalje traje.

Tom prilikom su ispod zasađenih maslina na dubini od metar-dva, na dvadesetak kvadrata pronađene sačuvane četiri kamene urne i nekoliko kamenih ploča. Porodica je odmah stupila u vezu s muzejom grada Trogira nakon čega je na teren izašao kustos Arheološke zbirke, Lujana Paraman.

- U jednoj urni je pronađen stakleni balzamarij, a među kostima pokojnika druge urne i bronzana igla. Na veliku gustoću grobova upućivali su ostaci vidljivi u profilima iskopa za temelj zida, gde su u početku uočena još tri groba s pokojnicima sahranjenim u kamenim urnama i oštećena obrađena kamena ploča, za koju se ispostavilo da je reč o poklopcu groba s ekshumiranim pokojnikom, koji je po svoj prilici nešto mlađi, verovatno iz drugog veka - istakla je Lujana, dodajući da je ovo izuzetno važno nalazište i da su to najstarije grobnice na području Trogira.

(Telegraf.rs / Izvor: jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • CROX

    30. maj 2016 | 20:57

    Trogir...srce Hrvatskog Jadrana!

  • ☆☆☆

    30. maj 2016 | 15:07

    Našli šajkaču

  • Vlado Šipčić

    30. maj 2016 | 15:05

    Otkriće da hrvatska nikad nije postojala i da je Trogir Italijanski grad kao i starosedioci sve Italijani a ne ovi novo pokatoliceni Srbi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA