Šta za Srbiju znači ZONA SLOBODNE TRGOVINE sa zemljama Evroazijske unije?

- Nismo dovoljno konkurentni, pa je ta trgovina između Srbije i Rusije, u stvari, poluslobodna. Rusija zateže oko izvoza automobila, traži pored kvota i kontrakvote. S druge strane, u poljoprivredi imamo sve prednosti slobodne trgovine, a ne uspevamo da zadovoljimo ruske zahteve, ni po količini, ni po kvalitetu proizvoda - zaključuje ekonomista Stevanović

  • 8

Predsednici iz zemalja Evroazijske unije (EEU), odlučili su da otpočnu pregovore sa Srbijom o kreiranju zajedničke zone slobodne trgovine nakon čega bi, prema rečima ministarke za trgovinu EEU Veronike Nikišine trebalo da potpišu novi ugovor o tome. Ovakav ugovor bi, manje više obuhvatio, ono što već imamo sa Rusijom, a to je slobodna trgovina za većinu proizvoda, osim što bi se proširio i na Kazahstan, Belorusiju, Jermeniju i Kirgistan.

JAČE EKONOMSKE VEZE SA ISTOKOM: EEU dala zeleno svetlo za uspostavljanje jedinstvenog trgovinskog režima sa Srbijom

- Ovaj sporazum podrazumeva ono što već imamo sa Rusijom, samo bismo se proširili i ona ostala istočna tržišta. Pogotovo, mogli bismo da privučemo investitore iz Kazahstana kojima bismo pokazali komparativne prednosti našeg tržišta, a to je bescarinski izvoz za najveći deo proizvoda. Ovo ne važi samo za automobile za koje se još pregovara o kvotama - ističe ekonomista Saša Đogović i dodaje:

STO: Trgovinski sporazum vredan 1.000 milijardi dolara

- Naša je dodatna prednost što su zamrznuti ekonomski odnosi Rusije i Evropske unije, a postoji i zahlađenje sa Turskom. Ne bi bilo loše da prebacimo neke turske pogone u Srbiju, a odatle da ih plasiramo u Rusiju.

mapa

Ekonomista Aleksandar Stevanović kaže da sa Rusijom već imamo slobodnu trgovinu, ali da ne koristimo prednosti takve trgovine tamo gde možemo.

SKANDALOZNI SPORAZUM IZMEĐU EU I SAD DIGAO EVROPU NA NOGE: Postajemo robovi ako ovo prođe! (FOTO)

- Nismo dovoljno konkurentni, pa je ta trgovina između Srbije i Rusije, u stvari, poluslobodna. Rusija zateže oko izvoza automobila, traži pored kvota i kontrakvote. S' druge strane, u poljoprivredi imamo sve prednosti slobodne trgovine, a ne uspevamo da zadovoljimo ruske zahteve, ni po količini, ni po kvalitetu proizvoda - zaključuje Stevanović.

Foto: Tanjug Foto: Tanjug

VUČIĆ I PUTIN U MOSKVI: Rusija računa na dalji razvoj odnosa sa Srbijom

Stevanović još kaže da ćemo sada imati slobodniji izlaz na ostala tržišta Evroazijske unije, ali ne uzda se preterano u njih.

Inače, EEU je zajednica država sa političkom, ekonomskom, vojnom, carinskom i humanitarnom saradnjom na području Evroazije. Evroazijska ekonomska unija je zvanično uspostavljena 1. januara 2015. godine.

(Slađana Vasić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Valjevac1308

    31. maj 2016 | 17:28

    Ne ne ne, bolje pitanje je sta za Hrvatsku znaci ta zona preko Srbije? Opet nas majmunisu i skidaju kajmak preko svojih firmi u Srbiji. Ja glupavi li smo Sunce ti poljubim zareno. Mi imamo kod njih 3 a oni kod nas 103firme, ko zna koliko oranica i kojecega jos. Nismo mi za bolje, genetski debili.

  • Pozdrav iz Rusije

    31. maj 2016 | 17:22

    Nije istina da ne ispunjavamo kvalitet i količinu. ... Istina je da Rusi kupuju u Kini i africi za male pare i prodaju za ogromne a naši proizvodi su daleko kvalitetniji i ukusniji nego ne mogu da zarade na njima.... ZIVIM U RUSIJI I ZNAM....

  • Analitičar

    1. jun 2016 | 09:27

    Za Sbiju,znači opstanak

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA