"CRNA LISTA" direktora i firmi u Srbiji: Kazna za one koji ne izmire poreske obaveze

Ministar privrede Željko Sertić rekao je da će ovaj registar omogućiti da se odgovornim licima privremeno ograniči pravo na registrovanje druge firme

  • 0

Na portalu Agencije za privredne registre (APR), od danas su dostupne “crne liste” direktora, odnosno firmi koje nisu poslovale u skladu sa propisima, a registar će omogućiti da se odgovornim licima privremeno ograniči pravo na registrovanje druge firme, izjavio je danas ministar privrede Željko Sertić.

- Ovaj registar će biti dobar alat, pomoću kojeg ćemo moći da pratimo i objavljujemo svakog ko je prekršio zakon i da ga, u tom slučaju, onemogućimo da dalje raspolaže udelima, novcem u privrednim društvima, ako su nadležni organi izrekli takve mere - rekao je ministar novinarima u APR-u.

Ključna poruka je, prema njegovim rečima, da svako ko, primera radi, ne izmiri poreske obaveze, neće moći da bude aktivan učesnik ekonomskog života, a kazneni kriterijumi će biti definisani kroz sudske presude.

Startovanjem ovog registra, koji se naziva i “blek lista”, istakao je on, praktično je počela primene Zakona o centralnoj evidenciji privremenih ograničenja prava lica registrovanih u APR, koji je usvojen krajem prošle godine.

Ministar je istakao da je resorno ministarstvo najveći deo javnih podataka učinilo dostupnim kroz različite registre, kako bi očištilo probleme u društvu.

Sertić i MMF: Država više ne finansira javna preduzeća

Foto: Tanjug/Danilo Peternek Foto: Tanjug/Danilo Peternek

- Ovo je važan zakon koji nam omogućava da imamo evidenciju svih koji učestvuju u ekonomskom životu, a narušili su pravila ponašanja. Omogućili smo da ambijent bude dobar i da privrednici mogu da rade i da budu uspešni, ali za nas je važno i da izbalansiramo prava i obaveze - rekao je Sertić dodajući da takva pravila postoje svuda u svetu.

Direktor APR-a Zvonko Obradović objasnio je da će u registar biti upisani oni koji su učinili, primera radi, krivično delo poreske utaje, privredne prestupe, dugovanja i sve za šta sud osudi jedno lice, ali i istakao da zabrane nisu automatske.

Obradović je objasnio da u registu neće biti dostupni lični podataka iz kaznenih evidencija, dok su javno dostupni podaci o pravnim licima, i to zbog zaštite podataka o ličnosti.

On je rekao da je unos podataka već počeo, da već ima nekoliko stotina ograničenja, koja će sukcesivno biti objavljivana, ističući da je to još jedan dodatan standard - objava podataka o profesionalnoj reputaciji.

Na upisu i unošenju podataka radiće više desetina državnih organa - od pravosuđa, inspekcija, uprave u različitom formatu, a centralna evidencija će, kako je rekao, funkcionisati kroz dva načina, kroz informacije i operativne zabrane.

Realizaciju registra je pomogla i Kraljevina Norveška sa 79,2 miliona dinara za softver, dok je APR učestvovao u projektu za hardver sa 10,5 miliona dinara.

Ambasador te zemlje u Beogradu Arne Sanes Bjornstad izjavio je da je i sam pravnik po profesiji i zna koliko je pravni okvir važan, pa je zato važan i ovaj registar.

- Srbija već ima odgovarajuće poslovno okurženje za registrovanje privrednih subjekata, ali potrebno je ustanoviti ograničenja kako bismo sprečili zloupotrebe kad kompanije proglase stečaj da ne plate dugove - rekao je on.

Srbija je već, ocenio je, dobro mesto za biznis, ali je otišla korak dalje uspostavljanjem ovog registra.

- Srećan sam što smo mogli da pomognemo i neka ovo bude jedan u nizu koraka ka privlačenju investicija - poručio je.

Tužilaštvo se žalilo na odluku suda o Kosmajcu

Ministar Sertić se zahvalio Norveškoj na donaciji.

Predstavljanju registra u APR-u prisustvovao je i stalni predstavnik MMF-a u Srbiji Deheng Kim, kojem je Sertić zahvalio na sugestijama prilikom izradi zakona.

Ministar se u tom smislu, zahvalio i Svetskoj banci, čiji stručnjaci su, zajedno sa domaćim, prolazili kroz sve modele zakona, “kako bi se izbegle negativne posledice i reakcije na Zakon”.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA