• 40

RUŠIMO NAJVEĆU ZABLUDU SRPSKOG JEZIKA: Da li je ISPRAVNO reći ZADNJI ili POSLEDNJI?

Generacije su stasavale učeći pravopis srpskog jezika na jedan način. Međutim, pitanje je koje sve zablude danas imaju

  • 40

Bez obzira na to pre koliko vremena ste završili osnovnu školu, gotovo je sigurno da ste na časovima srpskog jezika učili pravopis i to kako se kaže i piše neka reč.

Srpski jezik u nekim svojim segmentima obavijen je velom tajne, tako misle pojedini njegovi govornici. Zato i ne čudi činjenica da su se neke zablude o srpskom jeziku prenosile s kolena na koleno, kao mitski elementi kroz narodne pesme.

Jedna od najvećih zabluda o srpskom jeziku je upotreba prideva zadnji i poslednji. Mnogi se pitaju šta je pravilno, da li je pravilno reći zadnji ili poslednji.

Evo odgovora.

Kako prenosi portal Opismenise, upotreba ova dva prideva je potpuno ista.

Svejedno je da li ćete reći da li je zadnja vest dana ili poslednja vest dana. Razlike u značenju nema. Ni najmanje. Da, da, potpuno je svejedno da li vam je ovo zadnja čaša vina ili poslednja. 

"HAJDE DA SRPSKI JEZIK SVEDEMO NA SUPER I JE*OTE": Ovako izgleda CEO TEKST Matije Bećkovića, koji je ODUŠEVIO Srbiju!

Pridev zadnji ima prostorno značenje, pa tako životinja ima prednje i zadnje noge, a auto prednje i zadnje sedište (u ovom slučaju nećete reći poslednje).

Pridev poslednji koristi se kada je u pitanju niz (tada se ne može upotrebiti zadnji). Ali je, recimo, isto da li ćete reći da ste potrošili zadnje (poslednje) pare na merak.

Sledeći put kada vas neko ispravi da nije zadnji nego poslednji, razbijte mu predrasudu, recite da je to netačno i recite mu da je svejedno.

(Tanja Milanović)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Владан

    По Вама, то значи - да, (на пример) некоме "Задња чаша вина" може исто тако бити и "Предња чаша вина"?... Ако неко потроши "задњи новац", то по Вама значи да је већ потрошио "Предњи новац" ?!.... Има још много примера, али.... Не, хвала...

  • Ćorloilo Ćorlo Pk

    Ima takvih primera još u našem jeziku. Recimo, šta je suprotno od: STAR? Neko će reći: MLAD, a neko: NOV. Ko je sada u pravu? ;-) ;-)

  • Ја

    Што је предње то је задње што је прво то је последње

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima