BAN KI MUN: ISIS će ubuduće više napadati međunarodne CIVILNE mete

Članice UN ukazuju na značajno povećanje broja stranih boraca koji se vraćaju iz Sirije i Iraka, navodi generalni sekretar u izveštaju Savetu bezbednosti UN

  • 3

Islamska država ulazi u novu fazu ratovanja i verovatno će ubuduće više napadati na međunarodne civilne mete, naveo je generalni sekretar UN Ban Ki-mun u najnovijem izveštaju.

 

U poslednjih šest meseci, Islamska država je, kako se podseća, povezana sa napadima u kojima je poginulo više od 500 ljudi, a koji su izvršeni u 11 zemalja - u Bangladešu, Belgiji, Egiptu, Francuskoj, Nemačkoj, Indoneziji, Libanu, Pakistanu, Rusiji, Turskoj.

 

- Nedavni međunarodni napadi koje su počinili članovi IS pokazuju da ova teroristička grupa prelazi u novu fazu, sa povećanim rizikom da bi dobro pripremljeni napadi na međunarodne civilne mete mogli postati češći - navodi se u izveštaju, prenosi AFP.

 

Ban Ki-mun: Istorijski dan za međunarodnu krivičnu pravdu

 

Članice UN ukazuju na značajno povećanje broja stranih boraca koji se vraćaju iz Sirije i Iraka gde je IS pretrpela poraze na vojnom planu, navodi Ban u izveštaju Savetu bezbednosti UN.

 

BAN KI MUN ME JE PRVO PITAO "JESI LI GLEDAO JUČE NOVAKA I MARIJA?": Ispovest Dejana Bojanića, mladog Srbina sa Forbsove liste

 

Generalni sekretar ukazuje da napadi u Parizu i Briselu pokazuju sposobnost ove džihadističke grupe da organizuje kompleksne, višestruke napade koje su koodinirali strani borci po povratku iz Sirije uz određene direktive lidera IS.

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA