≫ 

TURSKI MASAKR NAD JERMENIMA JE GENOCID: Nemački parlament usvojio rezoluciju (FOTO)

Jermeni tvrde da je milion i po Jermena ubijeno između 1915. i 1917. godine kada se Osmanlijsko carstvo raspadalo, dok Turska tu tvrdnju odbacuje

  • 28

Nemački poslanici usvojili su danas gotovo jednoglasno rezoluciju kojom se turski masakr nad Jermenima priznaje kao genocid.

101 GODINA OD GENOCIDA: Jermeni se okrenuli Rusiji, Turci onda masakrirali 1,5 miliona hrišćana (FOTO) (VIDEO)

Rezolucija, pod nazivom "Sećanje na genocid nad Jermenima i drugim hrišćanskim narodima 1915. i 1916. godine", usvojena je uz podršku svih partija u parlamentu. Tokom glasanja je samo jedan poslanik bio uzdržan a jedan protiv.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Ona je usvojena uprkos upozorenjima Turske da će to narušiti odnose dve zemlje, naveo je AFP.

Nemačka kancelarka Angela Merkel podržava stav svoje Demohrišćanske unije (CDU) da turski masakr nad Jermenima treba nazvati genocidom, ali nije prisustvovala sednici Bundestaga.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Sednici nisu prisustvovali ni vicekancelar Zigmar Gabrijel ni šef diplomatije Frank-Valter Štajnmajer.

Rezolucija, koju su predložili vladajuća nemačka levičarsko-desničarska koalicija i opozicioni Zeleni, u tekstu sadrži i spornu reč "genocid".

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Pitanje genocida nad Jermenima je posebno osetljivo u Nemačkoj, pošto ona ima specijalne veze sa Ankarom između ostalog i zbog toga što tri miliona Turaka živi u Nemačkoj, navodi AFP.

Bundestag o rezoluciji glasa u osetljivom trenutku kada je Ankara potrebna Nemačkoj i EU kako bi se zaustavio priliv migranata, dok su tenzije visoke povodom niza pitanja, uključujući ljudska prava.

Leševi Jermena ubijenih od strane Turaka u gradu Erzurumu 1916. godine. Foto: Wikimedia Commons/W. L. Sachtleben Leševi Jermena ubijenih od strane Turaka u gradu Erzurumu 1916. godine. Foto: Wikimedia Commons/W. L. Sachtleben

Jermeni tvrde da je milion i po Jermena ubijeno između 1915. i 1917. kada se Osmanlijsko carstvo raspadalo, dok moderna Turska tu tvrdnju odbacuje.

Više od 20 zemalja, među kojima su Francuska i Rusija, priznale su genocid nad Jermenima.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djile

    2. jun 2016 | 13:18

    Isto tako i stradanje Srba od ustasa treba proglasiti genocidom..

  • Vronski

    2. jun 2016 | 13:29

    A u Srbiji se cuti. Cuti o svim zlocinima nad pravoslavnom vjerom. Kad su Jermeni ubili turskog smbasadora ceo Beograd se digao da stigne pocinioca.

  • Nikolas

    2. jun 2016 | 13:44

    STA JE SA USTASKIM U 2SVETSKOM RATU I NATO GENOSIDOM NAD SRBIMA 1999GODINE????!!!??!!!???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA