ULICA ZA VELIKANA: Sve što niste znali o Brani Crnčeviću, a niste imali koga da pitate

Malo poznate činjenice iz biografije jednog od najboljih pisaca aforizama koje smo imali

  • 10

Brana Crnčević je rođen kao Branislav Crnčević 1933. godine. Bio je srpski pisac, posebno je voleo aforizme. Pored toga, bio je scenarista, a voleo je i novinarstvo. Karijeru je započeo u zrenjaninskoj pivari u Novom Sadu radeći kao službenik u njihovom predstavništvu. Premijer Vučić je podneo inicijativu da ovaj intelektualac dobije ulicu u Beogradu, pa nije loše znati ponešto o njemu.

Zatim je bio novinar-urednik u Ježu, Dugi i Malom ježu, listu koji je izlazio za decu. Pored toga pisao je za Dugu, NIN, Politiku i Pečat. Njegova omiljena aforističarska tema bila je o Srbima i njihovom karakteru.

Čvrsto je verovao u demokratiju, pa je u svojoj priči Kačket i šešir napisao da Srbe samo demokratija može izbaviti iz crne rupe u kojoj su. Zanimljivo je napomenuti i to da je, za slučaj da niste znali, jedan od osnivača Srpske napredne strane - SNS. Bio je dobar prijatelj Slobodana Miloševića, zagovarao nevinost Radovana Karadžića pred Haškim tribunalom. Zanimljivo je i to da je posle Šešeljevog odlaska u Hag i nakon cepanja SRS bio jedan od osnivača Srpske napredne stranke.

Nosio je Orden Njegoša prvoga reda. Njegova zbirka aforizama Piši kao što ćutiš i dalje se prepričava među svim generacijama. Citiraju ga i oni koji ne vole ni politiku, ni književnost, ni glumu. Citiraju ga sve generacije koji vole čistu i iskrenu samoironiju.

Dobitnik je nagrade Zmajevih dečjih igara za stvaralački doprinos savremenom izrazu u književnosti za decu 1987. godine.

Umro je tiho, nemogućno i izmučeno 2011. godine u Beogradu posle duge bolesti.

Vučić podneo predlog da Brana Crnčević dobije ulicu u Beogradu

Ovo su neki od njegovih aforizama.

- Da mi je sredina bila bolja, bio bi mi bolji i kralj.

-  Čuo sam da će sutra biti bolje, a ja baš sutra neću biti ovde.

- Otkako sam sebe uhvatio u laži, ne verujem više nikome.

- Dok je čovek bio majmun, drvo mu je bilo otadžbina. 

(Tanja Milanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    3. jun 2016 | 08:28

    Je li ovo zbog spomenika Djindjicu??? Bez veze sad je Vucic pokazao svoje lice.Vuk dlaku menja al cud nikada

  • srbo

    3. jun 2016 | 08:14

    ubin pisac,oni su ga obožavali.čak je i srpsku krunu po londonu nudio nekom dolgorukovu.valjda će te ovo objaviti.i koča je dobio ulicu,zato što je saveznicima odredjiovao srpske gradove da ih bombarduju.ovde su naj bolje nagradjivani oni koji su više zla nanosili nama srbima.

  • maca

    3. jun 2016 | 13:42

    Nikakav covek donekle dobar pisac

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA