≫ 

TEŽAK KRAJ SLAVNOG KNJIŽEVNIKA: Najpoznatija dela objavljena su posthumno i NEDOVRŠENA SU!

Malo poznati detalji iz biografije slavnog i besmrtnog Franca Kafke

  • 5

Jedan od najznačajnijih pisaca 20. veka je Franc Kafka (1883-1924), poznat po maestralnim delima "Proces", "Zamak", "Amerika", "Pisma Mileni".

Zanimljvo je da je bio Jevrejin rođen u Pragu, koji je svoje knjige pisao na nemačkom jeziku. Kada čitate njegove knjige, osećate isto što je osećao i on: strah, nervozu, bespuće, besmisao, mučninu zbog borbe za egzistenciju...

ULICA ZA VELIKANA: Sve što niste znali o Brani Crnčeviću, a niste imali koga da pitate

Možda niste znali, ali on nije želeo da njegove knjige budu objavljene, već da ih spali, ali to nije učinio jer je smatrao da napisana dela više nisu njegova. Većina njegovih knjiga objavljena je posle smrti, tj. posthumno, i to samo zahvaljujući njegovom prijatelju Maksu Brodu.

Interesantna je i činjenica da je Kafka izmislio zaštitni šlem za radnike, a za to je dobio nagradu. Bio je svestrana ličnost. U njegovoj biografiji postoje navodi da je bolovao od kliničke depresije.

RUŠIMO NAJVEĆU ZABLUDU SRPSKOG JEZIKA: Da li je ISPRAVNO reći ZADNJI ili POSLEDNJI?

Ko zna kako bi svetska književnost i istorija književnosti izgledali da je nedovršene romane "Zamak" i "Amerika" završio? Njegov junak, Jozef K., lutajući austronaut besmisla, temelj je na kome počiva proučavanje književnosti 20. veka u nekim segmentima.

Zašto je Kafka poseban? On pita, ali ne daje odgovore; navodi na razmišljanje, ali ne rešava; mistifikuje, ali ne razoružava.

Umro je od gladi 3. juna 1924. jer poslednjih dana svog života nije mogao da jede, smlaćen bolovima u grlu zbog tuberkuloze.

(Tanja Milanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • S. S.

    8. jun 2016 | 20:56

    Zaista jedinstvena ličnost neki bi rekli genije neki bolesni nesretnik um mu je jednostavno išao ispred vremena u kome je živeo čitajući ga uživam se uvek u ličnost koju prestavlja veliki um vredan poštovanja!

  • Tutor

    8. jun 2016 | 21:05

    Čovek je tad ladno opisao život prosečnog Srbina danas.

  • Aca-faca

    10. jun 2016 | 21:36

    Ispod teksta o Kafki imamo dva komentara a da je Zmaj od Sipova plunuo Gastoza bilo bi ih 500?! Takva nam je zemlja i nije slucajno sto ovako zivimo. Kad nepismen i neobrazovanom narodu das da bira izmedju dobrog i komercijalnog on bira ovo drugo. Ovaj narod je lako izmanipulisati, videli smo nedavno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA