ŽIVOT DUG 98 GODINA, A ENERGIJA OSAMNAESTOGODIŠNJAKINJE: Svi volimo ovu sjajnu glumicu! (FOTO)

Glumica 98-godišnja Branka Veselinović i dalje živi punim žarom, vežba, radi i uživa u životu

  • 3

Srpska glumica Branka Veselinović 16. septembra napuniće 98 godina.

Rođena je u Starom Bečeju 1918. godine. Karijeru je započela predstavom Karlova tetka. Nakon toga usledile su brojne uloge za pozorište, film, radio i televiziju. Gledaoci je najviše pamte po ulozi stroge, džangrizave i autoritarne gospa Nate u filmu Zajednički stan (1960).

Printskrin: Dailymotion/Prvi Balkanac Printskrin: Dailymotion/Prvi Balkanac

Njen prvi brak sa inženjerom šumarstva Andonovićem završio se jer se on vratio u Ameriku, a ona ostala ovde.

Od glumca i prevodica Mlađe Veselinovića, svog drugog muža, rastavila ju je njegova smrt 2012. Bli su u braku 64 godine, a upoznali su se na probi predstave Ribarske svađe. Tokom zajedničkog života prožimali su ih ljubav, humanitarni rad, sreća, milosrđe. Pomagali su u sklopu fonda Branka i Mlađa Veselinović deci sa posebnim potrebama. Branka je i dalje aktivna u istom fondu.

TAJNA BRAKOVA OLIVERE MARKOVIĆ: Malo poznati detalji iz života čuvene glumice

U istom intervjuu rekla je da je ponosna što se, iako nisu imali dece, nisu razveli, ali da nisu želeli da usvoje decu jer im ih već Bog nije dao. Zato su odlučili da pomažu svoj deci bez roditelja i deci sa posebnim potrebama.

Sa decom su proveli ceo svoj vek, radili su sa njima, za njih, pomagali ih i davali beskrajnu ljubav. Ali ne svojoj. Svoju decu nikad nisu imali.

Zanimljiva li je i neustrašiva žena Branka Veselinović, bivša ambasadorka UNICEF-a, vatrogasni oficir, član Diplomatskog kora žena, inicijatorka mnogih humanitarnih akcija, jedna od osnivača JDP-a, glumica koja je ozbiljnim licem pričala najsmešnije fazone kad se spuste zavesa i klapa na snimanjima.

Printskrin: Youtube/CrniGuja Printskrin: Youtube/CrniGuja

Od njene životne energije zastaje dah. Ona, doslovno rečeno, mrvi život svojom harizmom. Ima životno i radno iskustvo na kom bi joj pozadiveli najveći mudraci sveta. Energija zbog koje bi se postideli mnogi dvadesetogodišnjaci koje mrzi da žive.

- Svakog dana sam sve starija, ali mislim - neću o tome da mislim! Važno je živeti bez zavisti, sujete, biti umeren u svemu i voleti ljude. Ako ne znate da praštate, naučite. Preskočite povređenost i idite dalje. Tome nas uči i naše pravoslavlje - rekla je u intervjuu za Novosti pre nekoliko godina.

Govori tečno šest jezika, čita bez naočara. Čita sve: poeziju, prozu, novine. U sebi. I naglas. Radi gimnastiku svakoga dana, isteže se još u krevetu. Dobro čuje i ne pije mnogo lekova. Ceo dan joj je ispunjen radom i to je, kako kaže, njen recept za dugovečnost.

SVETSKA LEGENDA PUNI 100 GODINA: Evo kako je pre 50 godina oduševio JUGOSLAVIJU! (FOTO) (VIDEO)

Iako njenog muža Mlađe više nema, ona kaže kako je i dalje svakoga dana prisutan oko nje. Tu su njihove zajedničke uspoeme, sve je podseća na njega. O njihovoj ljubavi i uzajamnom dobrom i stabilnom partnerstvu mediji su pisali uvek sa divljenjem.

- Hoću da hvalim mog Mlađu, zato što ga poštujem, a to poštovanje je veoma važno za brak. Iskladiti brak tolike godine i biti u njemu u ljubavi i slozi, a ne samo pro forma, već u istinskoj... - rekla je Branka u intervjuu za list Nada (1982), prenosi Yugopapir.

Svojevremeno je govorila o jednoj dogodovštini kada je krenula na predstavu i prišla joj jedna žena koja joj je rekla da liči na pokojnu Branku Veselinović. Kada joj je rekla: - Pa ja sam Branka Veselinović - žena se odmakla od nje i bilo ju je sramota.

OVO SIGURNO NISTE ZNALI: MAJKA Isidore Minić bila je NAJLEPŠA JUGOSLOVENKA!

Tada je Branki prišao Nikola Simić i rekao joj:

- Dabogda vi nama tako još dugo bili pokojni!

U jednom intervjuu citirala je svoju dugogodišnju prijateljicu Desanku Maksimović, rekavši:

- Daj vam, bože, moje godine. Ja u vaše više neću moći.

(Tanja Milanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA