≫ 

OSKRNAVLJENA CRKVA SVETE TROJICE: Ukrali zvona iz srpske svetinje! (FOTO)

Crkva Svete Trojice izgrađena je 1881. godine, a jedno od zvona crkvi je poklonio kralj Milan Obrenović

  • 9

Tri zvona, ukupne težine oko 200 kilograma, jutros oko 3 sata su odnesena iz crkve Svete Trojice u borskom selu Veliki Krivelj. Brzom intervencijom policije, zvona su pronađena.

Lopovi su obili vrata na severnoj strani hrama. Policija je ubrzo nakon toga uspela da pronađe vozilo u kome su pronađena i zvona, a za razbojnicima koji su pobegli se uveliko traga.

UKRADENO ZVONO OD 128 KG SA SRPSKE CRKVE: Otkriven čovek koji je oskrnavio svetinju

Kako je saopšteno iz policije, dva NN lica su nakon pljačke pobegla automobilom.

Foto: Telegraf.rs Foto: Telegraf.rs

- Sva tri zvona su teška oko 200 kilograma, od kojih je za jedno darodavac kralj Milan Obrenović. Zvona možda i nemaju materijalnu, ali imaju neprocenjivu kulturno i istorijsku vrednost jer su deo istorije ovog mesta. Skinuta su sa zvonika i 1992. godine, kada je obnovljen hram su postavljena nova zvona izlivena u livnici, a ova su ostala u crkvi naraštajima da posluže o tome ko je bio darodavac i ukažu da je to prvobitno znamenje crkve iz vremena kada je počela da se gradi. Veoma sam tužan i bolno se osećam jer ne mogu da verujem da je neko ovako nešto mogao da uradi. To su bezbožnici koji su se usudili na jedno takvo gnusno i prljavo delo – kazao je protojerej Ratko Tobić, starešina Hrama "Svete Trojice".

DA LI IM JE IŠTA SVETO? Lopovi ukrali zvono teško 128 kilograma

Ovo je treći slučaj provaljivanja u ovo sveto mesto.

- Pre šest do sedam godina skinuti su bakarni oluci sa ovog hrama u dužini od 30 metara. Bio je još jedan slučaj provaljivanja u hram, ali ovo što se desilo sa krađom zvona je nezapamćen slučaj – kazao je Tobić.

(D.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA