≫ 

PRVA ŽENA U ISTORIJI DUGOJ 2,5 VEKA: Hilari Klinton predvodi Demokratsku stranku na izborima!

Ona je obezbedila glasove 1.812 delegata i 572 superdelegata čime ukupno ima podršku 2.384 delegata što je za jedan glas više nego što joj treba za nominaciju

  • 9

Hilari Klinton dobila je dovoljan broja glasova delegata da bi osvojila nominaciju Demokratske stranke za predsednika SAD, objavili su američki mediji najavljujući da će se uskoro i aktuelni predsednik Barak Obama zvanično uključiti u kampanju i podržati svoju bivšu državnu sekretarku.

Mreža CNN je objavila da je na osnovu njenog prebrojavanja glasova delegata i superdelegata Hilari Klinton osvojila demokratsku nominaciju i da će postati prva žena u istoriji SAD dugoj 240 godine koja će prevdoditi najveću političku partiju.

Ona je obezbedila glasove 1.812 delegata i 572 superdelegata čime ukupno ima podršku 2.384 delegata što je za jedan glas više nego što joj treba za nominaciju, precizira CNN.

AP takođe navodi da je Klinton dostigla ključnu brojku dan pre unutarstranačkih izbora u šest američkih država tačno osam godina pošto je izgubila od aktuelnog predsednika Baraka Obame.

U njenom izbornom štabu kažu da Klinton ima podršku 2.383 delegata neophodnih za nominaciju, ali dodaju da borba sa senatorom Bernijem Sandersom još nije gotova.

Hilari Klinton. Foto: Tanjug / AP Hilari Klinton. Foto: Tanjug / AP

- Ovo je važna prekretnica, ali još šest država glasa danas kada će milioni ljudi otići na birališta, a Hilari Klinton se trudi da osvoji svaki glas - rekao je menadžer njene kampanje Robi Muk u saopštenju.

Usledilo je reagovanje njenog protivkandidata Bernija Sandersa.

- Nažalost mediji, u žurbi da procene, ignorišu jasno saopštenje Demokratskog nacionalnog komiteta da je pogrešno računati glasove super-delegata pre nego što zaista glasaju na konvenciji ovog leta - rekao je Sandersov portparol Majkl Brigs u saopštenju, prenosi AFP.

AP prenosi da će se predsednik Barak Obama uskoro uključiti u kampanju i podržati Hilari Klinton kako bi osigurao njenu pobedu nad republikanskim kandidatom, milijarderom Donaldom Trampom.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Suza

    7. jun 2016 | 09:48

    Umesto da se opamete, sve vece su im sanse da upadnu u kotao ovog djavola. Zlo ulazi na velika vrata politike.

  • Vojvoda Putnik

    7. jun 2016 | 09:16

    Uhh jaka im istorija..

  • Tanče

    7. jun 2016 | 10:18

    Boze dragi, samo ova vestica da ne pobedi, inace bice belaja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA