CRNOGORCI PROZIVAJU: Jagode iz Srbije su otrovne?

Pre davanja dozvole za uvoz, iz Uprave za inspekcijske poslove rekli su da će slati na ispitivanje u ovlašćene laboratorije voće koje se uvozi iz Srbije

  • 47

Prve jagode iz Srbije juče su stigle u Crnu Goru, ali će se na tezgama naći tek nakon analize koja će odgovoriti da li u njima ima pesticida i teških metala.

ZABRINJAVAJUĆA SAZNANJA: Jagode najzagađenije voće u SAD, slede jabuke!

Iz Uprave za inspekcijske poslove (UIP) "Vijestima" je saopšteno da su uzorke poslali u laboratoriju, nakon što su u Rusiji utvrđene nedozvoljene količine nitrata i pesticida u jabukama i jagodama iz Srbije.

Iz UIP-a su odgovorili da će sanitarni inspektori u narednom periodu, pre davanja dozvole za uvoz, slati na ispitivanje u ovlašćene laboratorije voće koje se uvozi iz Srbije.

Naglasili su da tokom 2016. godine, do juče, nije bilo uvoza jabuka i jagoda iz Srbije, već da je to voće stizalo iz Makedonije i Albanije.

Foto: Foter/t-mizo Foto: Foter/t-mizo

Ruska poljoprivredna inspekcija otkrila je nedavno da 10 odsto kontrolisanog uvoznog voća i povrća, poreklom iz Srbije i Moldavije, sadrži nedozvoljene količine pestdicida i nitrata.

Beta je objavila u petak da je to rezultat majskih provera 1.068 obrazaca uvezenog voća i povrća.

Najveća nedozvoljena količina pesticida pronađena je u isporukama jabuka iz Srbije i Moldavije, u količini od 435,7 tona. S druge strane, najveća nedozvoljena količina nitrata pronađena je u jagodama, u količini od 83,2 tone, iz te dve zemlje.

Foto: Wikipedia / Zlatko Foto: Wikipedia / Zlatko

Ruski zvaničnici saopštili su da će konkretne mere doneti na osnovu rezultata analize.

Mediji su ranije objavili da je iz ruske inspekcije lani najavljeno da će ograničiti uvoz jabuka iz Srbije, zbog masovnog falsifikovanja fitosanitarnih sertifikata u Evropi.

Tada je saopšteno da se od proverenih 33 sertifikata za srpske jabuke samo jedan pokazao kao pravi i da proizvodi neće moći da pređu granicu bez provere.

(Telegraf.rs / Izvor: Vijesti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Doly

    7. jun 2016 | 15:32

    Koji će vam m.. jagode iz Srbije, kad imate one od vaših rođaka iz Albanije?

  • ☆☆☆

    7. jun 2016 | 15:33

    Nek jedu onda svoje

  • Pa sami smo krivi

    8. jun 2016 | 00:29

    Iskreno jeste se zapitali i sami sta unosite na svoju trpezu.Nasa hrana je puna pesticida.Truju nas na veliko.Nije ovde rec o Crnogorcima.Nego o nama samima.To sto oni vode racuna o sebi je jedno.Mene zabrinjava sto se nas narod ne zapita i stavi prst na celo i razmisli kakvu hranu kupuje.A onda se pitate zasto nam ljudi pored onog uranijuma oboljevaju od rakova.Pa hrana nam je puna hemije i otrova.A vi to svaki dan unostie u sebe.Nemate tu svest o tome sta vam se servira.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA