NAFTA NAJSKUPLJA U POSLEDNJIH 7 MESECI: Dostigla cenu od 51 dolara za barel!

Napadi na cevovodima smanjili su proizvodnju sirove nafte visokog kvaliteta u Nigeriji na oko 170.000 barela dnevno

  • 2

Pokazatelj kretanja sirove nafte na Severnom moru Brent dostigao je maksimalni osmomesečni nivo od 51 dolar po barelu, a na cenu je uticalo slabljenje dolara i pad proizvodnje u Nigeriji.

Naime, napadi na cevovodima smanjili su proizvodnju sirove nafte visokog kvaliteta u Nigeriji na oko 170.000 barela dnevno, prenosi Rojters.

Konačno JEFTINIJI GAS: Cena niža za 4 odsto!

Grupa koja sebe zove osvetnici delte Nigera u Nigeriji zapretila je na svom Tviter nalogu da će svesti proizvodnju u zemlji na nulu. Ova radikalna grupa je nedavno bombardovala cevovode u zemlji.

- Cene nafte će da počnu da skaču sa ponovnim pokretanjem francuskih rafinerija koje su bile zatvorene zbog napada na cevovode u Nigeriji - predviđa Kanam Gokon u brokerskoj kući Okato Šoji  u Tokiju.

Foto-Ilustracija: Tanjug/AP Foto-Ilustracija: Tanjug/AP

Američki pokazatelj sirove nafte Srednje-zapadni Teksas pokzuje da se trgovalo naftom po ceni iznad 50 dolara. Prema istraživanju tamošnjih medija, američke zalihe su pale za 3,5 miliona barela prošle nedelje nakon konstantnog tronedeljnog pada.

U FRANCUSKOJ BESNI "RAT": Nestašica benzina, narod na ulicama, policija sve nasilnija (FOTO) (VIDEO)

Od kad je dostigla najnižu vrednost za 12 meseci od 27 dolara po barelu, koliko je koštala u januaru, cena nafte se skoro udvostručila. Međutim i dalje je ispod najniže vrednosti od 100 dolara po barelu koliko je koštala 2014. godine.

Od toga kako će se dalje kretati cena ove sirovine, zavise i mnoge privrede, a najvećim delom Rusija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA