GRCI PRODAJU "NAJVEĆU GLUPOST U ISTORIJI": Ko bi hteo ovaj napušteni i oronuli aerodrom? (FOTO)

- Vlada u Atini bi trebalo da potpiše memorandum o razumevanju za prodaju bivšeg atinskog aerodroma "Helinikon" konzorcijumu koji čine kompanija Al Mabar iz Abu Dabija, kineska kompanija Fosun i grčka Lambda - izjavila je portparolka grčke vlade Olga Gerovasili, a prenosi agencija Frans pres

  • 4

Grčki zvaničnici su saopštili da će ponovo pokrenuti proces prodaje nekadašnjeg aerodroma u okviru procesa privatizacije.

PUTIN PRODAJE DRŽAVNU NAFTNU KOMPANIJU: Zbog pada cene nafte, pristao na privatizaciju!

Privatizacija bi, prema očekivanjima Atine, trebalo da ubrza deblokadu isplate novih sredstava iz evropskih fondova.

- Vlada u Atini bi trebalo da potpiše memorandum o razumevanju za prodaju bivšeg atinskog aerodroma "Helinikon" konzorcijumu koji čine kompanija Al Mabar iz Abu Dabija, kineska kompanija Fosun i grčka Lambda - izjavila je portparolka grčke vlade Olga Gerovasili, a prenosi agencija Frans pres.

"Helinikon" je pretvoren u sportski kompleks za Olimpijske igre iz 2004. i smatra se jednim od najatraktivnijih poseda u vladinom portfoliju. Aerodrom se nalazi osam kilometara južno od grčke prestonice i prostire se na skoro 620 hektara.

Foto: Guliver/Milos Bicanski/Getty Images Foto: Guliver/Milos Bicanski/Getty Images

Napredak u procesu prodaje je, kako navodi francuska agencija, konačni uslov koji su partneri iz evrozone postavili Grčkoj za deblokadu isplate nove tranše u iznosu od 7,5 milijardi evra, a koja bi, prema očekivanjima Atine, trebalo da bude isplaćena naredne nedelje.

Vrednost lokacije starog aerodroma je procenjena na 915 miliona evra, a ponuđena je u zakup na 99 godina radi izgradnje turističkog centra van Atine. Proces prodaje ove lokacije je obustavljen po dolasku aktuelnog grčkog premijera Aleksisa Ciprasa na vlast 2015. godine.

Ministri iz evrozone su prošlog meseca postigli ključni dogovor o isplati preko potrebnih sredstava Atini, koja bi, kako navodi AFP, trebalo da budu iskorišćena za otplatu dugova Evropskoj centralnoj banci i Međunarodnom monetarnom fondu u julu.

Foto: Guliver/Milos Bicanski/Getty Images Foto: Guliver/Milos Bicanski/Getty Images

Ministri su tada poručili da proces privatizacije u Grčkoj mora da bude ubrzan, pre isplate 7,5 milijardi evra Atini ovog meseca.

Pitanje napuštenih olimpijskih objekata je više puta stavljano na dnevni red ali je svaki put prepuštano slučaju i, može se slobodno reći, zaboravu.

- Nismo iskoristili dinamiku i šansu koju smo dobili 2004. i time smo napravili najveću glupost u istoriji. Zaključali smo stadione i celu priču prepustili vremenu - rekao je jednom prilikom bivši atletičar Piros Dimas, kasnije poslanik.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • veka

    7. jun 2016 | 17:22

    Па упоредивши га са Београдским аеродромом,и не изгледа тако лоше,вреди инвестирати!

  • Bilo je extra

    7. jun 2016 | 16:35

    Kevu bi prodali

  • BRANKO

    7. jun 2016 | 18:32

    A srbija, i oca i majku, u srbiji nista nije prodato??

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA