NASILJE: Zapaljene dve kuće Srba povratnika na Kosovu (FOTO)

Vlasnici objekata Milovan Stašević i Arsa Stepić nisu bili u kućama kada su požari podmetnuti. Lokalno stanovništvo veoma uznemireno

  • 0

Dve kuće Srba povratnika zapaljene su nešto posle ponoći u selu Drenovac kod Kline na Kosovu i Metohiji. Kuća čiji je vlasnik Milovan Stašević potpuno je izgorela, a kuća Arse Stepića plamen je potpuno uništio unutrašnjost. Ljudskih žrtava nije bilo. Lokalno stanovništvo veoma je uznemireno i tumači ove požare kao poruku Srbima da se ne vraćaju.

U vreme kada je požar podmetnut, Radosavljević je bio na slavi u drugom selu i tokom noći nije imao čime da se vrati kući. Vlasnik druge kuće Arsa Stepić je bolestan i već nekoliko dana nalazi se u bolnici u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Predstavnik povratnika Srba u selu Drenovac Nenad Stašić rekao je da su vatrogasci tokom noći ugasili požar, a da se policija i dalje nalazi na licu mesta i čeka tim koji će izvršiti uviđaj.

U Drenovcu ima osam povratnika, odnosno pet povratničkih porodica. Stašić kaže da su povratnici zbog podmetnutih požara veoma uznemireni.

Prošle nedelje je 12 raseljenih Srba potpisalo ugovore o obnavljanju njihovih porušenih domova da bi mogli sa porodicama da se vrate u njih. Povratnici u tom selu ocenjuju da je upravo nastojanje i tih 12 raseljenih porodica da se vrate uzrok što je neko noćas podmetnuo požare, odnosno da je to poruka da se Srbi ne vraćaju u Drenovac.

U ovom selu su pre dve noći nepoznati počinioci ukrali i dve pumpe za bunare sa kojih se povratnici snabdevaju vodom.

U desetak sela na teritoriji Klina, uključujući i Drenovac, nepoznati počinioci postavili su prošle nedelje letke, kojima je takozvana Nacionalna vojska Albanaca poručila Srbima da se sele.

KOSOVSKI MUP: OVO JE KRIMINALNO DELO!

Kosovsko Ministarstvo unutrašnjih poslova oštro je osudilo ovaj incident.  U saopštenju kosovskog MUP-a navodi se da je slučaj kvalifikovan kao "izazivanje opšte opasnosti - podmetanje požara" i pod istragom je od strane regionalne istražne jedinice iz Peći, jedinice forenzika i jednice "K9".

- Nećemo dozvoliti da takva kriminalna dela štete naporima institucija Republike Kosova u izgradnji tolerantnog društva zasnovanog na poštovanju ljudskih prava, bez obzira na etničku pripadnost, religiju ili politička uverenja - dodaje se u saopštenju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova pozvalo je građane da sarađuju sa kosovskom policijom u otkrivanju počinilaca ovog slučaja kako bi se odgovorni izveli pred lice pravde. Kosovski MUP podseća da je njihov zadatak očuvanje sigurnosti svih građana i da su danas više nego ikada odlučni da zaštite živote i imovinu svih građana.

MINISTARSTVO ZA KIM: SUZBIJTE NASILJE, NE PODSTIČITE GA!

Incident u selu Drenovac osudilo je i ministarstvo za Kosovo i Metohiju, čiji su predstavnici zatražili od Euleks-a da pronađe počinioce tog dela.

- Pozivamo sve relevantne međunarodne faktore u Pokrajini da svojim autoritetom primoraju takozvane prištinske institucije i zvaničnike kosovskih Albanaca da, umesto pompeznog najavljivanja plana za sever Kosmeta, istinski obezbede sigurnost i bezbednost kosovskih Srba južno od Ibra i da suzbiju albanski ekstemizam, umesto što ga podstiču - navodi se u saopštenju.

Ministarsvo navodi da je više puta upozoravalo predstavnike međunarodne zajednice na konstantne napade i težak položaj Srba povratnika na Kosovu i Metohiji, a posebno na pogoršanje situacije u okolini Kline u kojoj žive srpski povratnici.

- Ministarstvo traži od KFOR-a da pojača prisustvo u povratničkim selima u okolini Kline i zaštiti živote i imovinu Srba od albanskih ekstremista. Paljenje kuća u selu Drenovac, kao i ostali nerasvetljeni napadi na povratnike pokazuju kakav je stav i odnos Prištine prema povratku prognanih i raseljenih Srba - dodaje se u saopštenju Ministarstva.

(M. S. / Agencije / Foto: twitter.com/#!/stefanzivkovic)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA