≫ 

MMF DANAS U BEOGRADU: Na dnevnom redu i otpuštanje viška zaposlenih u javnom sektoru

Očekuje se da će Srbija dobiti pohvale za stanje javnih finansija, ali će morati da se objasni zbog čega kasni otpuštanje viška zaposlenih u javnom sektoru i sprovođenje reorganizacije velikih javnih preduzeća

  • 4

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Beogradu prevođena Džejmsom Rufom danas počinje razgovore o reviziji aranžmana sa Srbijom.

STUDENTI, OVO JE VAŠA PRILIKA: Takmičite se i zakoračite u svet ozbiljnih poslovnih ljudi

Zvanični razgovori MMF i predstavnika Vlade Srbije i Narodne banke Srbije počeće u ponedeljak 13. juna.

Delegacija MMF-a u četvrtak u Beogradu, najavio Džejms Ruf

Glavne teme biće reforma javnog sektora i javnih preduzeća i stanje u budžetu.

MMF je u februaru 2015. zaključio sa Srbijom aranžman iz predostrožnosti u vrednosti od 1,2 milijarde evra. Do sada je bilo četiri revizije tog aranžmana. Prve tri revizije tog aranžmana bile su pozitivne, a četvrta obavljena u februaru ove godine.

Foto: Wikipedia/International Monetary Fund Foto: Wikipedia/International Monetary Fund

Očekuje se da će Srbija dobiti pohvale za stanje javnih finansija, ali će morati da se objasni zbog čega kasni otpuštanje viška zaposlenih u javnom sektoru i sprovođenje reorganizacije velikih javnih preduzeća.

Šef misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Džejms Ruf ocenio je da nema uslova da plate u javnom sektoru i penzije u Srbiji budu povećane ove i naredne godine.

- Zbog značajnog kašnjenja racionalizacije u javnom sektoru i smanjenja troškova zarada u javnom sektoru i penzije napreduju sporije nego što je planirano. To ukazuje na zaključak ne samo da povećanje plata i penzija u 2016. ne dolazi u obzir već i da, ukoliko vlada ne identifikuje značajne nove fiskalne uštede, u ovom trenutku ne vidimo prostora za to ni u 2017 - rekao je Ruf.

- Kao i kod bilo kog aspekta programa, u pitanju je program Srbije koji MMF podržava, i to je nešto o čemu ćemo morati da postignemo dogovor tokom misije - rekao je Ruf.

On je istakao da je budžetski deficit Srbije u 2015. bio znatno bolji nego što je bilo projektovano i da se MMF nada da će i u 2016. biti niži od predviđenog.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Nerešavanje višegodišnjih strukturnih slabosti u srpskoj ekonomiji značilo bi sporiji rast, višu nezaposlenost i usporavanje približavanja zapadnoevropskim životnim standardima. To bi na kraju ugrozilo dosadašnje fiskalno poboljšanje i verovatno usporilo proces pristupanja EU -  rekao je Ruf.

Prema njegovim rečima, nova vlada Srbije treba da realizuje potrebne reforme i dolazak misije MMF je prilika da se razmotri napredak ka opštim ciljevima programa.

- Srbija tek treba da prebaci ekonomski fokus sa javnog sektora, kao garanta zaposlenosti ili životnog standarda ili, što je još gore 'guske koja nosi zlatna jaja', na privatni sektor kao zamajac rasta zaposlenosti i dohotka - kazao je Ruf.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sergej

    9. jun 2016 | 09:59

    MEĐUNARODNI MONETARNI FAŠIZAM

  • I

    10. jun 2016 | 09:12

    Dobrodošli mmf. I da se zna ko je njih zvao. Ja Ne.

  • MAMA CECA

    10. jun 2016 | 23:01

    Dali to znaci da ce oni koji su vrsili zloupotrebe dobiti otkaz a posteni ostati na svojim radnim mestima i hoce li napookon ovo biti zemlja u kojoj se obican narod nece plasiti prevaranata?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA