OPIJUMSKA SMRT: Ubio ga čaj od maka

Goran P. preminuo, a Sanja T. će imati trajna oštećenja na mozgu nakon što su konzumirali opojni napitak kao zamenu za neku od "jačih" supstanci

  • 5

Goran P. iz Zrenjanina umro je od šoljice čaja napravljenog od suvih čaura maka. On je napitak pio sa devojkom Sanjom T. i drugom Danijelom M. u njegovoj kući u ovom vojvođanskom gradu.

Devojka je preživela, a Danijel M. je uhapšen zbog držanja opojnih droga i omogućavanja i uživanja opijata.

Lekari zrenjaninske bolnice uspeli su da spasu život nesrećnoj devojci, ali će ona, kako dnevni list "Alo!" nezvanično saznaje, imati trajna oštećenja na mozgu. Policija je odmah posle Goranove smrti uhapsila njegovog prijatelja Danijela M. zbog dva krivična dela koja mu se stavljaju na teret. Prvo je neovlašćeno držanje opojnih droga, a drugo je omogućavanje i uživanje droge. Ipak, on neće odgovarati za smrt druga jer je Goran P. doborovoljno uzeo napitak.

- Dosadašnja istraga je pokazala da su momak i devojka došli u kuću u Zrenjaninu kod svog prijatelja u nameri da se drogiraju. S obzirom na to da nisu imali novca za neku od opojnih supstanci, rešili su da skuvaju čaj od suvih čaura maka. Po svemu sudeći, skuvali su jak napitak. Očigledno su stavili u razmeri jedna šolja maka, jedna šolja čaja. Najviše je popio momak koji je veoma brzo i preminuo - objašnjava izvor iz policije u Zrenjaninu za ovaj dnevni list.

Opijumski mak je jednogodišnja biljka s lomljivim stablom i granama, visine do 160 cm, ali izuzetno i do dva metra. Cvetovi su veliki, na vrhu stabljike ima četiri latice crvene ili bele. Čaura je okrugla ili konusna, plavozelenkaste, svetlozelene do tamnozelene boje.

Konzumiranje ovog opijuma moguće je na sve uobičajene načine drogiranja: intravenozno i potkožno injektiranje, oralno, respiratorno, nazalno, pa čak i rektalno. Ipak, navika ispijanja opijumskog čaja vrlo je retka među uživaocima narkotika.

Čaj se pravi tako što se osušene glavice maka i gornjeg dela stabljike prokuvavaju. Napitak je izrazito neprijatnog ukusa, pa se mora jako šećeriti i naglo popiti. Delovanje je sporo, ali daje efekte slične heroinu. Odlikuje se početnom snažnom euforijom i osećajem topline  uz ubrzane otkucaje srca. Osećaj euforije može biti praćen crvenilom kože, suvim ustima i otežalim ekstremitetima, kao i mučninom, povraćanjem i svrabom.

Nakon početnih efekata, korisnici ulaze u drugu fazu i narednih su nekoliko sati pospani uz osećaj umora s meditacijama. Mentalne funkcije su zamagljene. Srce sporije kuca. Treću fazu karakteriše ulazak u san, a posle buđenja nastupa umor, odsustvo motivacije, depresivnost.

(M. S. / Alo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran

    23. maj 2012 | 13:44

    Svaki takav treba da zavrsi kao i oni .A sto se vas medija tice bas ste pametni dajete obrazlozenja kako se koristi i tako te detalje tj drugim recima UPUTSVTVO ZA UPOTREBU !!!

  • Lucky

    24. maj 2012 | 07:47

    Pa Nado kako se zove reci I pomozi da se ukloni sa ulice! A recept stvarno nema Potrebe da se stampa, a ko hoce neka ga trazi po netu! Svi ovi koji se drogiraju su nekada bili dobra deca I nesto se desili I zalutali su, a vi "чисти" само судите знам да сте безгрешни ал у к@рцу . Нек му је покој души а нашао је и мир!

  • vlada

    23. maj 2012 | 10:08

    Ako je umro a i ostali su trebali.Za takve ni doktori ni ljudi ne treba da pomazu.Nije mi zao

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA