≫ 

Postavljen kamen temeljac za najveći povratnički projekat na KiM od 1999. godine

U "Sunčanoj dolini", koju su mediji nazvali "prvi srpski kibuc", biće izgrađeno 300 stambenih jedinica i svi prateći objekti

  • 2

U podnožju srednjevekovnog grada tvrđave u opštini Zvečan, na severu Kosova i Metohije, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, episkop raško-prizrenski Teodosije i predsednik Privremenog organa opštine Zvečan Ivan Todosijević, u prisustvu mnogobrojnih građana su položili danas u Zvečanu kamen temeljac za izgradnju povratničkog naselja "Sunčana dolina".

Do kada će se odlagati osnivanje Zajednice srpskih opština na Kosovu?

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić je podsetio "da su 9. juna 1999. godine sa Kosova i Metohije, gonjeni nevoljom i mržnjom, ratom krenule kolone koje su brojale desetine i stotine hiljada ljudi, nevoljnici koji su iz svojih domova morali da odu samo zato što su nosili srpsko ime i prezime i što su se u jednom tragičnom vremenu našli na pogrešnoj strani istorije".

- Danas, 9. juna 2016. godine, iz Zvečana, iz podnožja velikog i lepog srpskog srednjevekovnog srpskog grada objavljujemo početak ere povratka, početak vremena u kome ćemo se zajedno, složno, svi, i SPC i Eparhija raško-prizrenska i naši predstavnici u pokrajinskoj vladi, organi lokalne samouprave i građani zajednički uključiti u borbu da naše ljude, koji su sa KiM proterani, vratimo - rekao je Đurić.

Obijena srpska kuća na Kosovu i Metohiji, komšija Albanac prijavio slučaj policiji

On je dodao da za povratnike "ne tražimo ništa, osim prava da žive tamo svoji na svome” i naglasio da projekat "Sunčana dolina" nije projekat mržnje protiv bilo koga, već "projekat ljubavi prema sopstvenom narodu, projekat čiji je cilj da se makar malo ublaže posledice etničkog čišćenja, krvavog proterivanja i istrebljivanja srpskog naroda sa Kosova i Metohije".

Foto: kim.gov.rs Foto: kim.gov.rs

Direktor Kancelarije za KiM je pozvao raseljene koji žele da se vrate na KiM da od danas planiraju povratak, u čemu će im pomoći Vlada Republike Srbije i istakao da je "politika premijera Aleksandra Vučića politika povratka” i cilj kome ćemo zajednički steremiti.

Episkop Raško-prizrenski i Kosovsko - metohijski Teodosije je poručio da je sveta dužnost i države i SPC da se onima koji su morali da napuste svoja ognjišta omogući povratak i onima koji su ostali na KiM omogući opstanak.

Vladika Teodosije je podsetio da u današnjem danu velikog praznika Gospodnjeg, Spasovdana, slave Carske lavre Visokih Dečana, čiji je ktitor Kralj Stefan Dečanski, a koji je postradao u Zvečanskoj tvrđavi, ispod čijeg se podnožja se danas položio kamen temeljac ima simbolike.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Danas svi zajedno imamo cilj da stvorimo uslove za naše sunarodnike koji su nevoljno morali da napuste svoje domove, a žele da se vrate i ponovo žive na ovim svetim prostorima i da time potvrdimo da ovi prostori pripadaju nama, da smo ih nasledili od svetIh predaka koji su živeli ovde i podizali domove i svetinje, a nama ostavili zalog i amanet da to sačuvamo – rekao je Vladika Teodosije.

Predsednik Privremenog organa Opštine Zvečan Ivan Teodosijević je istakao da "država Srbija čvrsto pokazuje i dokazuje da je KiM njen sastavni , i neotuđivi deo".

- Naša Vlada čvrsto pokazuje i dokazuje da je svakodnevno posvećena opstanku, ostanku i povratku srpskog naroda na prostor KiM - rekao je Teodosijević i istakao da je "Sunčana dolina "najveći projekat koji će se realizovati posle 1999. godine u pokrajini".

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

On se zahvalio Vladi RS, premijeru Aleksandru Vučiću, direktoru Kancelarije za KiM Marku Đuriću i SPC što su prepoznali važnost ovog projekta i obećao da će svi svi oni "koji se budu uselili ovde dobitu radno mesto".

Povratničko naselje „Sunčana dolina“ će biti stacionirano na strateški važnoj poziciji između Kosovske Mitrovice i Zvečana, a sporazum o njegovoj izgradnji potpisali su 12. jula prošle godine Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije, Eparhija raško-prizrenska Srpske pravoslavne crkve i Opština Zvečan.

U naselju će biti izgrađeno između 225 i 300 stambenih jedinica, kao i niz javnih objekata poput tržnog centra i crkve. Kako je najavljeno, kuće će biti veličine od 60 do 100 kvadratnih metara, a u naselju bi trebalo da živi oko 1.500 povratnika. Svakoj porodici koja odluči da se na Kosovo i Metohiju vrati na ovaj način biće garantovano jedno održivo radno mesto, a time i egzistencija. 

(Snežana Simić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    9. jun 2016 | 17:25

    NATO JE BAS HUMAN -PROTERAO SRBE SA SVETE SRPSKE ZEMLJE PA SAD PRAVE KIBUCE-LOGORE U ZICI ZA SRBE!!!!! NACISTICKE SVINJE -OKUPATORI -ZATRLI SE DABOGDA-BOG VAM SUDIO !!!!!

  • Jeretik

    11. jun 2016 | 14:54

    SPC mozda ima svetu duznost , sekularna drzava , Srbija nema nikakvu svetu duznost , a narocito ne zajedno sa crkvom , to moraju biti dve strogo odvojene stvari , i drzava mora da sto se na zalost sve manje postuje , zahvaljujuci pojedinim primitivcima iz vrha vlasti , koji licna verska opredeljenja mimo zakona namecu svima , i tamo gde za to nema mesta ......................

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA